Hírek, Internet

Megszűnhet az európai Instagram és Facebook

A szigorított adatvédelem miatt lehetetlenné válhat a Facebook számára, hogy a megszokott módon szolgáltasson továbbA Facebook szerint lehetetlenné válik az európai működésük

 

 

 




 

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Európai Bíróság még júliusban hozott ítéletet a személyes adatok védelmében, a szigorítás azonban nem éri be fokozott tájékoztatással a felhasználók felé, esetleg szigorúbb elszámolással a cégek által begyűjtött adatokról és azok további kezeléséről, ugyanis az adatvédelmi pajzs hatálytalanítása, tulajdonképpen meggátolja a személyes adatok USA-ba továbbítását. Ahogy arra számíthatunk, ez a döntés hamarosan éreztetni fogja hatását, ugyanis megfelelő adatkezelési terv és engedély nélkül, számos vállalat megszokott működése válik lehetetlenné, többek között a Facebooké is, mely Európában havi szinten már 410 millió aktív felhasználót fogad.

A Facebookot az elsők között szólították fel, hogy vessék alá magukat a szigorúbb rendelkezéseknek, és függesszék fel az európai polgárok adatainak továbbítását az Egyesült Államok felé. Az EU Bíróságának döntése elvileg nem vet azonnal véget a hasonló adatmozgásoknak, azonban megköveteli az egyes tagállamok hatósági szervezeteitől, hogy gondoskodjanak az újabb adatok küldésének leállításáról, ezzel garantálva, hogy a személyes adatok az EU adatvédelmi törvényei (GDPR) alapján védve maradnak. Az ügy első dominója még 2011-ben dőlt el, mikor egy osztrák jogász és adatjogi aktivista panaszt tett a Facebook adatkezelési módszerei miatt, egy évre rá pedig kiadták számára azt az 1200 oldalas dokumentumot, melyben minden adat szerepelt róla, melyeket a Facebook kezelt és őrzött, az oldalon töltött 4 éve alatt. Max Schrems nagy meglepetésére azok az beszélgetései és megosztásai is egytől-egyig ott voltak, melyeket korábban törölt, továbbá pontos helyadatok minden bejelentkezéséről, IP címekkel együtt. Az utolsó lökést Edward Snowden 2013-as leleplezése adta, mikor napvilágra hozta a PRISM megfigyelőprogram részleteit, melyben az NSA (Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége) a Google, a Microsoft, az Apple és többek között bizony a Facebook közreműködésével végzett tömeges adatgyűjtést.

Idén már 410 millió európai kíváncsi a Facebookra

 

 




 

 

Végül 2015-ben szűnt meg a Safe Harbour (biztonságos kikötő) egyezmény, mely 15 éven át többezer amerikai cégnek tette lehetővé az európai polgárok adatainak továbbítását, és ennek a helyére lépett a Privacy Shield (adatvédelmi pajzs) mely a továbbiakban biztosította volna a transzatlanti adatmozgás megfelelő kezelési feltételeit. Ez szűnt meg most, ugyanis az Európai Unió Bírósága úgy találta, hogy nem felel meg az EU-ban jelenleg alkalmazott jogrendnek, az Egyesült Államok pedig nem tudja garantálni, hogy az európai polgárok adatai biztonságban maradnak, és ha nem vagyunk amerikai állampolgárok, akkor az USA-ban nem is áll módunkban felülvizsgálatot kezdeményezni. Mivel a Facebook európai központja Dublinban van, az ír bíróság felszólította őket az európai felhasználók adatainak visszatartására. A Facebook részéről Yvonne Cunnane, a vállalat adatvédelemért felelő igazgatója nyújtott be egy dokumentumot, melyben a bíróság felé azzal érvel, hogy amennyiben a felhasználói adatok az Egyesült Államokba már nem továbbíthatók, akkor nem tisztázott, hogy a továbbiakban miként működhetnek az EU-ban olyan szolgáltatások, mint a Facebook és az Instagram.

Max Schrems kezdte, de Snowden nélkül talán nem tartana itt.

 

 




 

 

Bár a szóvivő kiemelte, hogy az ír adatvédelmi bizottság döntését támadó iratanyag nem fenyegető célzatú, és kizárólag arra a tényre koncentrál, hogy a Facebook mellett rengeteg másik vállalkozás is az európai adatok mozgatásával tudja biztosítani működését, egy 410 millió főt mozgató piac feladása nem éppen elhanyagolható lehetőség, hiszen az USA után a második legnagyobb területükről van szó. Arra is kitért, hogy igazságtalannak tartja a Facebook kiemelését, más nagyvállalatokkal szemben. „Miközben a COVID-19-ből való kilábalásra törekszünk, a biztonságos és legális nemzetközi adatátvitel hiánya károsíthatja a gazdaságot, és akadályozhatja az adatközpontú vállalkozások növekedését az EU-ban.” – emelte ki véleményét a Facebook szóvivője.

Yvonne-Cunnane, Írország adatvédelmi bizottságának ülésén

A megoldás kiötlése valószínűleg ismét Európára vár, ugyanis az USA kormányától nehéz elvárni, hogy változtasson jól bevált adatkezelési módszerein, és a kínai nagyvállalatokkal folytatott gazdasági huzavona ismeretében az is jól látható, hogy nem hajlik meg sem vállalatok, sem más országok igényei miatt.

 

 

 

 

 

forrás: pcx.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?