Belföld, Hírek

Sorra mondják le a magánlaborok a tesztelést a kötelező hatósági ár miatt

Veszteségessé vált a minták kielemzése, a meghatározott 19 500 forintos szint a legtöbb laboratórium számára nullszaldós vagy már ráfizetéses munkát jelent.

 

 

 




 

Egy nap alatt több magánegészségügyi szolgáltató, amely vállalta PCR-tesztek levételét, visszamondta a szolgáltatását, mert a magyar kormány hatósági árassá tette a PCR-vizsgálatokat – írja a Napi.hu.

Orbán Viktor miniszterelnök szerda este bejelentette, hogy 19 500 forintos hatósági árat vezet be a koronavírus-fertőzéseket kimutató PCR-tesztekre. Ezzel az intézkedéssel azonban a magán mintavételi és labordiagnosztikai piac szépen lassan összeomlik, a jelek szerint egy senkinek nem jó megoldás született.

A magánszolgáltatók ugyanis, amelyek eddig csak a tesztek levételével, a minták laborokba küldésével foglalkoztak, már most elkezdték lemondani az előjegyzett vizsgálatokat. A lapnak több laboratórium azt nyilatkozta, hogy a meghatározott 19 500 forintos ár miatt a tesztelés vagy nullszaldósra, vagy már veszteségesre jön ki így számukra.

A lakosság számára pedig ez az ár még mindig magas: például, ha egy négytagú család a hatósági karanténból szabadulna, akkor fejenként két tesztre van szüksége, ami még így is összesen 156 ezer forintra jön ki.

Sok laboratórium, amely ennél olcsóbban kínálta partnereinek a vizsgálatot, azt azért tehette meg, mert eleve trükközött a tesztek kielemzésekor, amivel ugyan a saját költségeiket alacsonyan tartották, cserébe viszont kétes megbízhatóságú eredményekkel dolgoztak.

A lapnak már csütörtökön többen jelezték, hogy a foglalt időpontjukat is visszamondta a magánegészségügyi szolgáltató, ahova korábban bejelentkeztek.




Az emberek nem egyszer 1-1,5 hetet is vártak a vizsgálatra.

Ezeken a helyeken csak a mintavétel történik meg, saját labordiagnosztikai eszközeik nincsenek, ezért azokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által akkreditált magántulajdonú analitikai központokba küldték tovább.

A piacon kialakult 30-33 ezer forintos átlagárból 22-27 ezer forint körüli összeget a minták laborvizsgálata, a futárszolgálatos küldés tette ki, a maradék összegbe kellett beleférjen a rendelőknek, hogy a mintavételre alkalmas eszközöket, a munkatársak fizetését és védőfelszereléseit, valamint a helyiségek fertőtlenítését és a bérköltséget kihozzák.

A profitjuk mintánként nagyjából 1-2 ezer forint volt.

A legtöbb szereplő szerint a kormány által meghatározott árszint pont az, ahol már nem éri meg minőségi munkát végezni.

Ezt elsőként a PentaCore Laboratórium jelentette ki, amely már le is állt a teszteléssel.

„Laboratóriumunk vezetése kiemelten fontosnak tartja a pácienseink és munkatársaink egészségvédelmét és a minőségi munkát, amelyet a 14 év alatt Önök is megszokhattak tőlünk. Jelenleg ezt nem tudjuk tartani a hatósági áras PCR-vizsgálat tekintetében, így felfüggesztjük a mintavételt covid-PCR-re” – írták a Facebookon.

Kedves Ügyfeleink!A PentaCore Laboratórium a mai nappal határozatlan ideig felfüggeszti a lakossági mintavételezést a…

Közzétette: PentaCore Laboratórium – 2020. szeptember 16., szerda

„Dömötör Csaba államtitkár azt mondta, a cél az, hogy senki ne nyerészkedhessen a teszteken, most épp azok nyernek nagyot, akik eddig is nyerészkedtek” – kommentálta egy magyarországi labordiagnosztikai szakértő, aki szerint a hatósági árral éppen a gyenge minőségű munkát végző cégek nyerhetnek. Sok labor ugyanis nem elemezte külön a mintákat, hanem egybe összekevert egy PCR-gépnyi kapacitást (típustól függően 92-96 minta), majd csak azokat vizsgálta ki egyesével, amelyeknél az összekevert adagra pozitívan jelzett a gép. Ezzel az eljárással azonban hígult a minta, így a PCR-gép nem feltétlenül mutatta ki a fertőzést.

„A kóklerek diadala ez” – magyarázta el a problémát a diagnosztikai szakértő, aki szerint a mennyiségi tesztelés ezen a módon jóval olcsóbb is lehet, mint 19 500 forint, csak „ez a daráló olyan is”.

A hatósági áraknak egy másik nyertese lehet a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK).

A Napi.hu információi szerint – amelyeket az érintett szereplők közül az állami szerződés bizalmas természetére hivatkozva senki nem kívánta névvel felvállalni – az NNK esetében a szereplőknek magasabb áron van szerződésük PCR-tesztek elemzésére. A lap úgy tudja, hogy 20-25 ezer forint között van a népegészségügy számára lekötött kapacitásuk. Ha tehát a hatósági áras szabályozás az NNK-val kötött szerződésekre nem vonatkozik majd, akkor a magánlaborok számára a legjárhatóbb út, ha leszerződnek és az államnak végeznek tesztelemzéseket.

Európában egyébként Magyarország az egyetlen ország, amely önmagában pusztán a hatósági árazással próbálta meg a PCR-tesztek lakossági költségét leszorítani.

Németországban és Olaszországban ingyen teszt jár mindenkinek, aki külföldről tér haza, Franciaországban pedig az utcákon ingyenes tesztpontokat hoztak létre.

Elterjedt megoldás Európában az is, hogy az állam korlátozza ugyan, hogy az emberektől mennyit kérhetnek el a cégek, de fix támogatási összeggel száll be minden egyes tesztbe. Szlovákiában a magánbiztosítóknál elérhetők olyan csomagok, hogy olcsóbban juthassanak az emberek vizsgálathoz.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?