Belföld, Hírek

Orbán Viktor szombat esti bejelentése a járványhelyzetről – bezárják a boltot, ahol nem viselnek maszkot, lesz új miniszter is, de Magyarországnak működnie kell!

Szombaton kora este tette közzé Orbán Viktor, hogy este 20 órakor az M1 csatornán fog bejelentkezni. A bejelentkezéskor kiderült, hogy egy interjúról van szó. Ebben a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről, lehetőségekről, a járvány kezelésének irányáról beszélt a miniszterelnök. Az interjút, melynek részleteit alább olvashatja, kétóránként megismétlik az M1 csatornán.

 

 

 




 

A lényeg:

  • Együttműködést kér a kormány mindenkitől, de akik az alapszabályokat (például maszkviselés) nem tartják be, komoly szankciókra számíthatnak. Például az olyan boltot, ahol nem viselnek maszkot, harmadik alkalommal bezárják.
  • Olyan korlátozásokat, mint tavasszal voltak, nem vezetnek be, mert azt az emberek nem akarják, a nemzeti konzultáció válaszaiból ez derül ki.
  • Most mindenkinek higgadtan végeznie kell a munkáját, betartani a szabályokat és akkor az idősek életét meg lehet védeni, a családok életszínvonala megmarad és Magyarország működni fog.

Orbán Viktor ma reggel az Operatív törzs ülésén kezdett, és után azt mondta, a szerdai kormányülésen döntéseket fognak hozni arról, hogyan kényszerítsék ki, akár szankciókkal is a maszkhasználatot. Beszélt az iskolák és az egészségügy helyzetéről, majd elindult a járvány okozta gazdasági kérdésekről szóló tárgyalásra.

Orbán Viktor tévés interjújában elhangzott:

Azt mondta, maga is folyamatosan figyeli a napi fertőzötti számokat is, és úgy véli, a napi megbetegedések száma lesz még több is. A védekezés sikerét ebben a második hullámban az fogja mutatni, mennyi életet sikerül megmenteni, ez lesz a védekezés sikerének mértéke – jelentette ki.

A veszélyhelyzetben védekezni kell, és védekezni kell most is. A védekezéshez haditerv kell, ez volt tavasszal és van most is, két különböző haditervről van szó. Tavasszal ismeretlen ellenséggel álltunk szemben, mostanra kiismertük. Tavasszal az egészségügyi rendszerek Európában nem volt felkészítve arra, hogy helytálljon, és Magyarországon is kellett izgulni, de a magyar egészségügyi rendszer kiállta a próbát – mondta a miniszterelnök.

Most fel lehetett készülni, nyertünk néhány hónapot. A nemzeti konzultációból tudjuk, mit akarnak, mit remélnek az emberek, mit mondanak, hogy irányítsuk a védekezést, és ez nagy nyugalmat ad. Tavaszhoz képest most sokkal nyugodtabb vagyok és valószínűleg magabiztosabb is – mondta Orbán Viktor.

A nemzeti konzultáció eredménye az, hogy az emberek azt akarják: Magyarországnak működnie kell, ne engedje megbénítani az országot a vírus.

Ma bármelyik anya, vagy dolgozó, munkás aggódik, hogy ne kelljen lezárni az országot, mert akkor nincs munka, nincs iskola óvoda, digitális oktatásra kell átállni, és nem biztos, hogy a család tartalékai elegek lesznek.

Ezért olyan haditervet kellett összerakni, amely megvédi az emberéleteket, és a gazdaságot sem bénítja meg – mondta.

 

 

 




 

 

 

Nem lesznek olyan korlátozások, mint tavasszal.

A miniszterelnök kijelentette, hogy nem akarják lezárni az országot, nem akarnak kijárási tilalmat, sem vásárlási idősávot, sem digitális oktatást.

A miniszterelnök azt mondta: nem minden fog tudni úgy működni, mintha mi sem történt volna, de a legtöbb dolog igen, ha betartják a szabályokat: hordjuk a maszkot, ahol kell, tünetekkel nem megyünk közé, nem megyünk látogatni idősotthonba, viselünk maszkot a boltban, tömegközlekedési eszközökön.

Szankciók

Ha valaki a boltban nem visel maszkot, ő és a boltos is kap büntetést. Sőt, a boltos második esetben is kap figyelmeztetést, harmadik esetben bezárják a boltot – jelentette ki a miniszterelnök. Ezeket a döntéseket a közös érdektől vezettetve hozták meg. Nem azért, mert a szabály az a szabály, hanem azért, mert ezek értelmes szabályok, amiket, ha nem tartunk be, bajt hozunk a fejünkre, nem csak a magunkéra, másokra is. A közjó érdekében, világos, értelmes, az együttműködés hangján megfogalmazott kérésekről van szó – fogalmazott a miniszterelnök.

A szociális intézmények látogatási tilalmát akár rendőri közreműködéssel betartatják.

Az iskoláknál most az egyes osztályok leállítását képzelik el adott esetben, az iskolák bezárását nem tervezik.

Eléri az időseket a fertőzés?

Vannak tapasztalatok, de ezeket virológus szakembereket, orvosokat, a miniszetert, járványügyi szakembereket hallgatunk meg. Meglátjuk mi lesz. Minden nap meg kel hallgatni a szakembereket. Itt most a rugalmasság, cselekvőképesség a legfontosabb – mondta Orbán Viktor. A döntéseken ha ell alakítunk, de még nem tartunk a részleteknél, viszont a döntések iránya egyértelmű:

A gazdaságnak működni kell!

Idősek

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e attól, hogy a Svédországihoz hasonló helyzet alakul ki, ahol elszabadult a járvány, azt mondta: nem szabad megfeledkezni az idősekről, külön figyelmet kell rájuk fordítani, ha szükséges, hozunk korlátozó intézkedéseket. Vannak ilyen kérdések az asztalon, van, amit már meg is kellett valósítani. Ilyen kérdés, hogy például 23 óra után bezárjuk e a bárokat, hogy kényszerítsük ki a maszk viselését, bezárjuk-e a kórházak és idősotthonok kapuját, a látogatók előtt. Bemehetnek-e a szülők az iskolába. Nem mehetnek be. Október 1-től képesek leszünk arra, meglesznek a feltételei a kötelező iskolai lázmérésnek. Ezekkel védjük az időseket is.

Az egészségügy felkészült, minden beteget el tud látni, 10 ezer ágy áll rendelkezésre, az egészségügyi személyzet is felkészült.

 

 




 

 

 

Gazdaság

A legfontosabbak a munkahelyek. Azt ígértük, annyi munkahelyet teremtünk, amennyit a vírus tönkretesz. Ez megtörtént, egy helyen van komoly baj, ez a turizmus budapesti része. Ez ugyanis csaknem 100 százalékban a külföldiekre épült, ez most beszakadt. Az, hogy a külföldiekhez kötik a budapesti turizmust, azon változtatni kell, segítséget kell adni a szektor dolgozóinka, mert ez a fajta turizmus nem fog visszatérni 2021-ben sem.

Új miniszter a családokért

A családok életszínvonalára is figyelni kell. Létrehozunk egy családügyekért foglalkozó családügyi miniszteri pozíciót is. Novák Katalin államtitkár hatáskörét meg kell növelni, ezt a munkát október 1-től neki kell végeznie – utalt rá Orbán Viktor, hogy Novák Katalin lesz a családügyekért felelős tárca nélküli miniszter.

Közép-Európában, nem csak Magyarországon a kormányok elég jól néznek ki, hogy meg fogják védeni a családjaik életszínvonalát. Menni fog, hogy megvédjük az idősek életét, a családok életszínvonalát, és segítünk természetesen meggyógyulni a betegeknek – jelentette ki Orbán Viktor.

Európáról

Németország és a menekültek kérdése is szóba került. Orbán Viktor azt mondta, Magyarország nem akarja megváltoztatni karakterét, de más országok lakói úgy élnek, ahogy szeretnének. Mi testhezálló magyar világot építünk magunknak, hanem keresztény, magyar hagyományokból építkező világot szeretnénk magunknak és gyermekeinknek.

Gyors döntéshozás?

Ennek tavasszal jelentősége volt, most a magabiztos kiszámíthatóságra van szükség, nem akarok drámai döntéseket hozni, irányt váltani, mert mindenre felkészültünk. Higgadt, nyugodt kormányzati politikát ígért Orbán Viktor és azt üzente a magyaroknak: nem akar hirtelen irányt váltani, és „ha mindenki higgadtan elvégzi a munkáját, betartja a szabályokat, akkor az idősek életét megvédjük, a családok életszínvonala nem fog csökkenni és Magyarország működni fog.”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?