Belföld, Hírek

Merkely: százezer fertőzött lehet Magyarországon – Így lehetne legyőzni a vírust

Merkely Béla szerint nagyjából húszszor több, azaz körülbelül százezer lehet a koronavírusos betegek valódi száma, mint az igazolt betegeké.

 

 

 




 

A Semmelweis Egyetem rektora Sváby Andrással beszélgetett az ATV Heti Naplójában az aktuális vírushelyzetről.

Merkely Béla elmondta, véleménye szerint úgy tudnánk legyőzni a vírust, ha kötelezővé tennénk a maszkviselést, hiszen minél több ember használja, annál nagyobb az esélye annak, hogy visszafogjuk a vírus terjedését.

A reprodukciós ráta, azaz, hogy egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust, a kettőt is meghaladta múlt héten.

Merkely Béla hangsúlyozta, hogy az első hullám alatt a vírus nem volt cirkuláló, azonban a behurcolást követően legalább tízszeresére nőtt a fertőzés cirkulálója a tavaszi helyzethez képest.

A vírus nem állítható meg csupán a határok lezárásával, Merkely azonban elmondta, hogy már korábban lezárta volna a határokat, a magyarok viszont ezt nem akarták.

A második hullámban az egyik fő változás, hogy most leginkább a 20-30 évesek kapják el a vírust, akik persze, egy idő után lezárhatják a kört, hogy ne adják tovább a betegséget. Azonban ez nem ilyen egyszerű, hiszen idő kell ahhoz, hogy a fertőzés eljusson az idősekhez.

Merkely szerint a külföldi példákból kiindulva, idehaza is 3-4 hét alatt hirtelen megnövekedhet a halálesetek száma, ám ezt a folyamatot lassíthatjuk, ha figyelünk az idősekre.

A rektor szerint most jóval kézzelfoghatóbb a járványhelyzet, mint nyáron, ezért felhívja a figyelmet a maszkviselésre, a kézmosásra és a távolságtartásra.




Kitért arra is, hogy nem elég csak azokat az embereket tesztelni, akik tüneteket mutatnak, ugyanis a megfertőződés utáni napokban, a tünetek jelentkezése előtt adhatjuk tovább legkönnyebben a fertőzést. Véleménye szerint elsődleges feladat, hogy stabilan tartsuk az iskolákat, illetve védjük a szociális és egészségügyi intézményeket.

Élőben Dr. Merkely Béla! – 2020.09.06

A stúdióban, Dr. Merkely Béla a Semmelweis Egyetem rektora!

Közzétette: Heti Napló Sváby Andrással – 2020. szeptember 6., vasárnap

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?