Életmód, Érdekes

9 hülyeség, amit minden nap gondolkodás nélkül csinálunk

Miután egyszer megtanulunk valamit, és annyira berögződik, hogy a mindennapi rutinunk részét képezi, az agyunk ritkán kérdőjelezi meg annak hatékonyságát. Bizonyos szokásainkat még a szüleink kényszerítették ránk, másokat magunktól sajátítottunk el, követve például az aktuális trendeket és divatirányzatokat. De mi van, ha azt mondjuk, hogy néhány ilyen mindenki által ismert szokás valójában teljes ostobaság?

 

 

 

1 ,,Nem szabad a vizet kétszer egymás után felforralni”

dbee09591ebf20febe13e366d1

Sokan úgy gondolják, hogy a vizet nem szabad kétszer egymás után felforralni, mivel rákkeltő anyagok képződnek benne, és úgynevezett „nehézvíz” jön létre, amiben deutérium szabadul fel, mely végső soron a test öregedéséhez vezet. A tudósok legújabb kutatásai azonban bebizonyította, hogy ez nem több, mint egy mítosz.

Maga a víz valóban tartalmaz bizonyos elemeket, például deutériumot, fluoridokat és nitrátokat, de a számuk olyan kicsi, hogy nincsenek hatással a testre, ráadásul semmi közük a víz újraforralásához, alapból megtalálhatók a vízben.

2 ,,A száraz kefés masszázs segít megszabadulni a narancsbőrtől”

1c672c51ed86d5e9f6ada8efdd

A nagy népszerűségnek örvendő száraz kefés masszázsok egyáltalán nem szüntetik meg a narancsbőrt, ráadásul számos olyan mellékhatásuk is létezik, amit szeretnek elhallgatni előlünk. A kefék és bőrradírok használatánál érdemes mérlegelni, hogy a napi dörzsölés rendkívüli mértékben próbára teszi a bőrt, ami így veszít a rugalmasságból, megsérülhet és kiszáradhat. Hatékonyabb megoldás a narancsbőr elleni harcban, ha saját magunknak masszírozzuk a bőrünket.

3 ,,A hálózat eléréséhez fel kell emelni a telefont”

dab3b2545f92272581df3c845f

A hollywoodi filmek elhitették velünk, hogy ha nincs térerő vagy internet, akkor egyszerűen fel kell tartani a telefont annak reményében, hogy majd visszajön. Ez azonban semmit sem segít. A mobiltelefonok hálózata egyenletesen oszlik szét a különböző területeken, amiket maximum az befolyásol, hogy zavarja-e valamilyen nagy épület például a jel útját. Ilyen esetekben tehát a telefon felemelése teljesen felesleges, jobban tesszük, ha egyszerűen odébb megyünk néhány méterrel.

4 ,,Az edzés előtti nyújtás jót tesz a testnek”

87e4c25aa5b9749b4f0bd20946

Fontos leszögezni, hogy a nyújtásnak két típusa van: statikus és dinamikus. A kutatók hosszasan tanulmányozták az első típust, és arra a következtetésre jutottak, hogy a statikus nyújtás nem túl jó módja az aktív edzés előtti bemelegítésnek. Nemcsak, hogy nem csökkenti a sérülések kockázatát, de gyengíti is az izmok állóképességét, így romlik az edzés intenzitása, különösen például futás esetén.

5 ,,Étkezés után nem szabad azonnal úszni”

953e335bafa31ad592e57ce7a0

A régi hiedelmet, miszerint étkezés után legalább 30 percet kell várnunk, mielőtt vízbe megyünk, még a szüleink hitették el velünk. Valójában azonban ez nem más, mint egy mítosz, melynek alapját az az elmélet képzi, miszerint egy kiadós étkezés után a vér az emésztőrendszerbe áramlik, és nem táplálja megfelelően a karokat, a lábakat és a tüdőt. Valójában azonban annyi vér van az emberi testben, hogy az egy kiadós étkezés után is tökéletesen működik. Másik népszerű érv a mítosz mellett, hogy az étkezés utáni intenzív hasi mozgás nem túl jó ötlet, ám ez nem terjed ki jelentősen az úszásra, ezért a szakértők nem látnak problémát az étkezés utáni vízbe ereszkedésben.

6 ,,Menstruáció alatt nem szabad kádban fürdeni”

8a48b1580b94d10b987c33f2a7

A nők alapvetően nem nagyon mernek kádba ereszkedni azokon a bizonyos napokon, mivel úgy vélik, hogy a meleg víz hatása fokozhatja a vérzést. Valójában azonban nincs bizonyíték a fürdőzés negatív hatásaira, épp ellenkezőleg, a meleg víz segít ellazítani az izmokat és emiatt csökkenti a menstruációs fájdalmat. Az egyetlen dolog, amire ügyelni kell ilyenkor, az a higiénia.

 

 

 

 

7 ,,A hidrogél tapaszok enyhítik a ráncokat”

2c2cbd537b8e4e4e13e642d9df

A hidrogél tapaszok a hűsítő hatásuk miatt csökkenthetik a sötét karikákat és a duzzanatokat a szemek alatt, de nem hasznosak a ráncok elleni küzdelemben. A bőr fiatalítására feltalált tapaszok alkotóelemei, például a kollagénmolekulák, egyszerűen túl nagyok ahhoz, hogy behatoljanak az epidermisz felső rétegeibe, és ezáltal elérjék a kívánt hatást. Erre találták ki megoldásként a mikrotűs tapaszokat, de még ezeknél is figyelmeztetnek a bőrgyógyászok, hogy a látható hatás csak nagyon rövid ideig tart.

8 ,,Nem szabad inni evés közben”

Eves kozben ivas

A víz emésztésre gyakorolt negatív hatásának legfőbb érve az, hogy hígítja a gyomornedvet és emiatt megzavarja az ételek emésztését. Valójában sok okból téves ez az állítás. Először is, a folyadék elég gyorsan felszívódik a gyomorban, másodszor, a test mindig szükséges mennyiségű gyomornedvet termel, figyelembe véve minden tényezőt – így például az étel és a folyadék mennyiségének arányát.

9 ,,Sütés előtt meg kell mosni a csirkét”

7384bc5a92bf300d881ba60b14

Sokan még ma is minden sütés előtt alaposan megmossák a csirkehúst, mit sem tudva arról, hogy ezzel valójában többet ártanak, mint használnak. Kutatások kimutatták, hogy a csirkehús mosása közben olyan baktériumok repülnek szét a konyhában, mint a szalmonella és a Campylobacter, amik aztán lerakódnak a konyharuhákra, tiszta edényekre, vagy más ételekre.

Ezekhez hozzáérve, majd észrevétlenül például a szemünkhöz nyúlva komoly fertőzéseket kaphatunk. Ezért a szakértők egyértelműen azt tanácsolják, hogy kerüljük a csirkehús sütés előtti mosását, inkább a megfelelő hőkezeléssel szabaduljunk meg a rajta található baktériumoktól az étel készítése közben. Ez bőven elegendő a baktériumok elpusztításához.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?