Belföld, Hírek

Szeptember 20-ig bedőlhet az oktatás, ha az orvosok betartják az előírásokat

Tesztelés nélkül kell 10 napot otthon lennie a diákoknak, mert kiderült, hogy valaki, akivel együtt táboroztak koronavírusos. Ez a járványügyi protokollból következő orvosi döntés. A probléma viszont az, hogy így hamar kiürülhetnek az iskolák.

 

 

 




 

Több gyereket is hazaküldtek az I. kerületi Lisznyai Utcai Általános Iskolából, miután kiderült, hogy egy fiú koronavírusos. A diák pár napja részt vett egy táborban, azokat küldték haza, akik együtt voltak vele.

Az egyik budapesti édesapa, akinek a gyerekeit szintén hazaküldték, azt mondta a hvg.hu-nak, hogy a kisfiú műtétre várt, de hőemelkedése lett, ezért letesztelték, akkor derült ki, hogy koronavírusos.

Az apuka, miután hazaküldték a gyerekeit, felhívta a gyerekorvost, aki annyit mondott, 10 napig maradjanak otthon önkéntes karanténban. Tesztet viszont nem csinálnak, csak akkor, ha bárki tüneteket mutat.

A gyerekeknek ez igazolt hiányzás, a szülők pedig táppénzt is kapnak majd.

Az édesapa ezután a felnőtt háziorvost is felhívta, aki viszont azt mondta, előbb-utóbb megkeresi őket az ÁNTSZ, és két hét hatósági karanténba fognak kerülni. A tesztelésről pedig majd később tájékoztatja őket az orvos.

Az eset, hogy a tünetmentes, valamilyen szinten kontaktnak számító gyerekeket nem tesztelik nem egyedi. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, „ha egy gyerekorvos szó szerint betartja az NNK és az Emmi által kiadott eljárásrendet, akkor a kontaktnak számító, tünetmentes gyerekeket 10 napra otthoni karanténba küldi”.

Az orvosok ugyanakkor dönthetnek úgy, hogy az eset nem gyanús, viszont sokan tartanak attól, hogy ebből nagyobb baj lesz, így inkább a 10 napos házi karantént választják.

Csakhogy azokat nem tesztelik le, akiknek nincs semmilyen tünete és nem számítanak szoros kontkatnak, például nem családtagok. Póta György szerint viszont erre szükség lenne, hiszen így a gyerekek és a szüleik is otthon ülnek 10 napot, pedig nem tudni, hogy valóban fertőzöttek-e.

Ugyan öt nap alatt két negatív teszttel el lehet hagyni a karantént, de ezt csak magánúton lehet elintézni, ami viszont nagyon sokba kerülne. Póta György szerint az lenne a legjobb, ha az NNK kontaktkutatás címén előírná a gyerekek tesztelését, csak szerinte nem akarnak ennyit tesztelni.

„Így viszont ha betű szerint betartják az orvosok az előírásokat, akkor vagy kiszúrnak a családdal, mert fizethetik maguk a tesztet, vagy bedöntik a közoktatást szeptember 20-ig” – mondja a gyermekorvos-egyesületi elnök.

 




 

 

Az egyelőre viszont még nem tisztázott, hogy ki számít szoros kontaktnak. Póta György szerint a táboros esetben azok, akik egy szobában voltak az érintett gyerekkel. Ugyanakkor szerinte nehéz elképzelni, hogy az étkezések alatt is tartották volna az 1-1,5 méteres távolságot.

Mivel az orvosok nem kaptak egyértelmű tájékoztatást, ezért egyeztetést kértek a minisztériumtól. Csütörtökön délután ülnek össze, hogy tisztázzák a kérdéseket.

A hvg.hu Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkártól is megkérdezte, nem tartja-e indokoltnak a diákok szélesebb körű tesztelését annak érdekében, hogy ne kelljen otthon maradniuk a diákoknak 10 napot. Az államtitkár azt válaszolta, hogy „teljesen indokolt jelenlegi a protokollnak a tartása”, vagyis ha tünet, panasz van, vagy kontaktkutatásra van szükség, akkor célzottan zajlik a tesztelés. Szerinte ez bevált, nem gondolja, hogy a tömeges tesztelésnek volna értelme.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?