Hírek

Európai Bizottság: a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen

Júliusi iránymutatásuk az volt, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat a tagországok.

 

 

 

 




 

Mint arról mi is hírt adtunk, pénteken jelentette be a kormány, hogy szeptember 1-től megint határzárat rendelnek el a koronavírus-járvány második hullámának közeledése miatt. Ennek értelmében például a külföldi állampolgárok csak indokolt esetben léphetnek be Magyarországra, illetve a külföldről hazatérő magyarokra karantén vár, amelyből csak két itthon elvégzett negatív teszt esetén szabadulhatnak.

Még vizsgálják a részleteit a magyar bejelentésnek a határok lezárásáról – hangzott el az Európai Bizottság hétfői sajtótájékoztatóján Brüsszelben.

Az EU testületének álláspontja az, hogy a határzár nem hatékony intézkedés a járvány terjedése ellen – írja az Euronews.

Múlt pénteken volt egy videókonferencia a határellenőrzésekkel foglalkozó hatóságokkal, és akkor nem érkezett jelzés arról, hogy bármilyen változás várható a magyar határon – mondta újságírói kérdésre Adalbert Jahnz, a bizottság schengeni övezettel kapcsolatos ügyekért felelős szóvivője. Ezt végül hétfőn délután tették meg a magyar hatóságok.

A bizottság pozíciója világos, a határzár nem számít hatékony intézkedésnek a járvány elleni küzdelemben – hangsúlyozta a szóvivő.

Az minden tagállam nemzeti hatáskörébe tartozik, hogy kik léphetnek be a területére, de kötelesek tájékoztatni egymást az intézkedésekről – mondta Vivian Loonela a koronavírussal kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a bizottság júliusi iránymutatása az, hogy célzottabb intézkedésekkel helyettesítsék a határzárat, és a tagállamok ügyeljenek arra, ne legyen diszkriminatív a szabályozás.

Hétfőn Kovács Zoltán a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az eddigiekhez hasonlóan a koronavírus miatt kedden életbe lépő szigorító intézkedéseknek is a magyar emberek egészségének és biztonságának védelme a célja. A kormányzatot az vezérli, hogy a koronavírus-járvány első hullámának tapasztalatai, illetve a nemzetközi tapasztalatok alapján a kellő időben hozza meg a szükséges intézkedéseket.

Balázs László, az Országos Rendőr-főkapitányság határrendészeti főosztályának vezetője hangsúlyozta: 67 határátkelőnél ellenőrzik a forgalmat kedden 0 órától. A főszabály szerint csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére, ám számukra is kötelező a kéthetes karantén – írja az MTI.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?