Érdekes, Hírek

Rekordközel száguldott el egy kisbolygó a Föld mellett, de csak utólag vették észre

A 2020 QG-t órákkal később egyetemisták észlelték, így bemérték a méretét, a távolságát és ideiglenes nevet kapott. A szakemberek szerint nagyon veszélyes, hogy a Nap felől érkező objektumokat nehéz észlelni.

 

 

 




 

Már távozóban volt, mikor felfedezték, hogy egy kisbolygó száguldott el a Föld mellett. A szakértők szerint minden korábbinál közelebb járt hozzánk – írja a Csillagászat.hu.

A kaliforniai Palomar-hegyen lévő különleges kamera készített felvételeket az égboltról. Ezek átvizsgálására egyetemi hallgatókat is bevontak, elsősorban a Naprendszer eddig ismeretlen kis égitesteket (kisbolygók, üstökösök) kerestek. A műszer egy éjszaka akár ezer felvételt is készít, melyeket számítógépekkel elemeznek, de szükséges az emberi segítség is.

 

 




 

 

Augusztus 16-án egy indiai és egy tajvani egyetem diákjai vették észre, hogy egy szokatlanul elnyúlt nyomot hagyó, vagyis a csillagokhoz képest mozgó objektum látható egy felvételen. Erről végül kiderült, hogy nem egy mesterséges hold vagy űrállomás, hanem a Nap körül keringő kis égitest, ami nagyon közel haladt el a Föld mellett.

Az eddig ismeretlen kis égitest a ZTF0DxQ azonosító jelet kapta, majd meghatározták pályáját, és végül az aszteroida a 2020 QG ideiglenes jelölést kapta. Végleges nevet majd később kap.

Az adatok szerint rekordközelségben száguldott el a Föld mellett, augusztus 15-16-án éjjel 04:09-kor mintegy 2940-2950 km közötti magasságban a tenger szintjéhez képest, az Indiai-óceán felett került legközelebbre hozzánk – írja a portál. Ekkor a Földhöz viszonyított sebessége 12,3 km/s volt. Mérete 3-6 méter, más becslés szerint legfeljebb 14 méter.

Ami aggasztó a szakemberek szerint, hogy mindezt már csak a távozása után vették észre. Mint írják, a Nap irányából érkező, kis méretű égitestet a földi távcsövek nem vagy alig tudják felfedezni a közelítés előtt, ezért is nagyon veszélyesek.

 

 

 




 

VIDEÓ: A 2020 QG-ról

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?