Hírek

Napi 10 millióért kínálják az olyan luxusjachtokat, amilyennel Szijjártó utazott, de ő nem fizethetett érte

G7 cikke szerint a nyilvánosan elérhető adatok alapján egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, amilyennek a fedélzetén lefényképezte Szijjártó Péter külügyminisztert az Átlátszó fotósa.

 

 

 




 

A máltai bejegyzésű, a negyedik leggazdagabb magyar, Szíjj László tulajdonába tartozó, Lady Mrd-re keresztelt hajót az egyik legjelentősebb szuperjachtgyártó, az olasz Benetti készítette. A cégnek több hasonló (Crystal 140-es típusú) jachtja megtalálható a különböző jachtbérlési oldalakon.

A YachtCharterFleet-en két Benetti Crystal 140-est lehet bérelni, az egyiket heti 180 ezer eurótól (63 millió forinttól), a másikat 188 ezer eurótól (66 millió forinttól) hirdetik. Egy másik oldalon napi 11 millió forintért lehet bérelni ilyen hajót. Ezek a 10 férőhelyes Lady Mrd-hez hasonlóan 42 méter hosszú, háromszintes hajók, 7-9 fős legénység üzemelteti őket – írta a lap.

A külügyminisztérium nem árulta el, Szijjártó fizetett-e a luxusjachtos útért, de a G7 szerint a hajót csak ingyen vehette igénybe. Ilyen kategóriájú luxusjachtot ugyanis a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbe adni, csak a tulajdonosa és vendégei használhatják.

A vagyonnyilatkozata alapján valószínűtlen is, hogy Szijjártó piaci árat fizetett volna a hajó használatáért. Havi bruttó 1,97 millió forintos miniszteri fizetése alapján négy évig kellene azért dolgoznia, hogy piaci körülmények között egy hétig béreljen egy ilyen luxusjachtot. Ha viszont egy állami megrendeléseken gazdagodó üzletember látta vendégül, az súlyos korrupciós aggályokat vethet fel.

 

 

 

 

forrás: 24.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?