Hírek, Külföld

Lukasenka végjátéka? Az EU nem ismeri el a fehérorosz elnökválasztás eredményét, Putyin mozgósít

Az Európai Unió tagországai szerint a voksolás nem volt sem tisztességes, sem szabad.

 

 

 




 

Az Európai Unió nem ismeri el a fehéroroszországi elnökválasztás eredményét – jelentette be Angela Merkel német kancellár szerdán Berlinben az uniós állam-, illetve kormányfők videókonferenciája után. Fehéroroszország diktátora, Ajakszandr Lukasenka papíron 80 százalékos többséget szerzett, de az eredmények kihirdetése után tömegdemonstrációk kezdődtek, amelyeket a karhatalom brutálisan próbált elfojtani.

Merkel kijelentette, hogy a fehéroroszországi elnökválasztás „nem volt sem tisztességes, sem szabad”, ezért az EU nem ismeri el az eredményét. Az EU a békés tüntetők mellett áll, és elítéli a minszki rezsim által a demonstrálókkal szemben alkalmazott erőszakot – mondta a német kancellár.

A fehérorosz karhatalom brutális erővel lépett fel a tüntetőkkel szemben / Fotó: MTI - EPA

 




 

 

Orbán Viktor miniszterelnök a videókonferenciát megelőzően a V4-ek kormányfőivel egyezetett, majd kijelentette: a Lengyelország által képviselt álláspontot a V4-partnerek mindegyike, így Magyarország is a leghatározottabban támogatja. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szombaton arról beszélt, hogy Fehéroroszországban meg kell ismételni a voksolást. Kijelentette azt is, hogy a fehérorosz elnökválasztás utáni helyzet kezeléséhez nemzetközi összefogásra van szükség, és ebben fontos Washington szerepe is.

Családtagok Alekszandr Tarajkovszkij búcsúztatásán. A 34 éves férfit a rendőrség speciális egységének egy tagja lőtte le egy tüntetésen / Fotó: MTI - EPA

Közben a Bild információi szerint egyre több jel mutat arra, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges alakulatokat küd Fehérorszországba, hogy katonai erővel támogassa Európa utolsó diktátorát. A német lapnak hivatalos források megerősítették, hogy az az orosz légierő szállítógépei mellett a belügy konvojai is úton vannak Minszk felé.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?