Belföld

Ebből botrány lesz: Doktor Gődénnyel konferenciáznak a maszkellenes vírusszkeptikusok, kiakadt az orvosi kamara

Hatósági eszközökkel lépne fel a kamara a koronavírus veszélyét elbagatellizálók ellen.

 

 

 




 

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levelet küldött Kásler Miklós egészségügyért felelős miniszternek és Pintér Sándor belügyminiszternek, amelyben felhívják a figyelmet a lazuló járványvédelmi szabályokra, a maszkviselési fegyelem csökkenésére, valamint az elharapódzó vírusszkeptikus hangokra. A kamara a két minisztertől azt kéri, vizsgálják meg, milyen jogi és hatósági eszközökkel lehetne fellépni a péntekre Budapestre tervezett nemzetközi vírusszkeptikus konferencia ellen.

A konferenciát a 24.hu cikke szerint Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnökének fővédnöksége mellett tartják pénteken. A szervezők között van Gődény György magyar gyógyszerész, többszörös bajnok testépítő és fitneszedző, aki a közösségi oldalain folyamatosan felszólal a korlátozó intézkedések, így a maszkviselés ellen is. A „Normális élethez ragaszkodók” Facebook-csoport létrehozójaként azt állítja, a koronavírus egy szezonális influenzánál is jelentéktelenebb.

Tamasi József belgyógyász ellen etikai vizsgálatot kezdeményezett az orvosi kamara / Fotó: YouTube

 

 

 

 

A konferencia egy másik szervezője Tamasi József belgyógyász, aki ellen a kamara már etikai vizsgálatot kezdeményezett álhírterjesztés miatt. Tamasi azt állította egy videóban, hogy valójában nincsenek is tömeges megbetegedések, és a valódi bajt a médiapánik és a politika okozza, nem a vírus. Kitért arra is, hogy a túlnyomó részt idős áldozatok egyéb betegségeik miatt halnak bele a vírusba, de a generált pánik sokat ront a helyzetükön.

A Magyar Orvosi Kamara levelét változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Miniszter Úr!

Kiemelkedően jó járványügyi helyzet miatt az elmúlt hónapokban csökkent a lakosság veszélyérzete, és lazult az érvényben lévő rendelkezések betartási fegyelme. Különösen igaz ez a maszkviselés és a távolságtartás tekintetében. 2020. július 24-én ezért levelet írtunk az Operatív Törzsnek, melyben kértük, hogy egyrészt hatásosabban hívják fel a lakosság figyelmét a szabálykövetés fontosságára, a valós kockázatokra, másrészt kértük, hogy a kirívó és tömegesen előforduló szabálytalanságokat (pl. maszk viselésének hiánya boltokban és tömegközlekedési eszközökön) szankcionálják.

A lakosság szabálykövető magatartása sajnos nem sokat változott, ugyanakkor az adatok igazolják aggályainkat, a járvány új erőre kap. A lakossági védekezési szabályok laza betartása mellett egy új jelenség is terjed: erősödik a vírus veszélyeinek a lekicsinylése, a védekezési szabályok, a tudományos kutatások eredményeinek, értelmének, hasznosságának megkérdőjelezése, ami immár összemosódik a védőoltás-ellenességgel is. Ez utóbbi mentalitás sajnos az egészségügyben is terjed a kamara határozott belső fellépése ellenére.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke, Dr. Kincses Gyula jegyzi a tiltakozó levelet / Fotó: Zsolnai Péter

 

 




 

 

 

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a vírusszkeptikusok és oltásellenesek nemzetközi konferenciát szerveznek Magyarországon több magyar és külföldi orvos előadó részvételével a Magyarok Házában. A konferencia fővédnöke Patrubány Miklós. A konferencia programja itt olvasható: https://orvosokatisztanlatasert.hu/konferencia-a-tisztanlatasert/

A Magyar Orvosi Kamara elnökségének véleménye szerint ez és a hasonló rendezvények, valamint az előadók és szervezők személyes megnyilvánulásai a közösségi médiában és a YouTube-on kifejezetten aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására. Egyes esetekben tagjaink vonatkozásában élünk is az etikai eljárás lehetőségével, azonban jelen jogszabályi környezetben ezek korlátozott lehetőséget jelentenek a káros és veszélyes mozgalmak visszaszorítására, mivel csak egyes személyek ellen irányulhatnak.

Kérjük Miniszter Úr határozott fellépését, valamint a jogi és hatósági eszközök megvizsgálását és alkalmazását betegeink és állampolgárainak egészségének megóvása érdekében. Mindez felhívja a figyelmet arra, hogy kiemelten fontos a lakosság reális és hiteles tájékoztatása és a túlzott biztonságérzetből fakadó vírusszkepticizmus elleni határozott fellépés.”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?