Belföld, Hírek, Internet

Félmillió magyart érinthetnek a Facebook-tiltások

A Facebook a világ számos országában, köztük Magyarországon is meghatározó szerepet játszik a kommunikációban, így a közélet vitáiban is. Az amerikai óriásvállalat moderálási gyakorlata ettől nem függetlenül maga is viták, gyakran súlyos bírálatok kereszttüzében áll – mutat rá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egy, az Eötvös József Kutatóközponot Információs Társadalom Kutatóintézettel végzett tanulmányában.

 

 

 




 

A különböző álláspontokat azonban gyakran nem egyszerű empirikus adatokkal alátámasztani vagy éppen cáfolni – mivel ilyenek csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló mintán 2019-es adatfelvétellel végzett, 2020-ban bemutatott kutatása ezzel a témával is foglalkozott. Kiderült: a magyar Facebook-felhasználók 10,1 százaléka emlékszik olyan esetre, amikor fiókját felfüggesztette vagy egy bejegyzését törölte a szolgáltató.

A különböző iskolai végzettségű szegmensek között az érettségivel igen, de diplomával nem rendelkező felnőttek körében a legalacsonyabb az érintettek aránya (5,8 százalék), míg a legfeljebb nyolc általánost végzettek körében a legmagasabb (14,7 százalék).

Az érintett felhasználók 36,5 százaléka számolt be arról, hogy fellebbezett a moderálási döntésekkel szemben a Facebooknál, vagyis kérte fiókja, illetve a törölt tartalom visszaállítását. A felhasználók 43,5 százaléka úgy emlékezett, hogy semmilyen választ nem kapott a felszólamlására. 30,4 százaléka esetében viszont feloldották a profil tiltását, illetve a tartalom törlését.

A kutatás adatai szerint a magyar felnőttek 78,4 százaléka internetezik, az internetezők 79,3 százaléka pedig legalább havi rendszerességgel Facebookozik – ez mintegy 4,9 millió embert jelent – mutat rá az elemzésről készült blogon a Nádori Péter, az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet megbízott kutatója. A közösségi szolgáltatás felhasználói között a „heavy user”-ek többségben vannak: 58,9 százalék minden nap aktív az oldalon. Csak a nőket tekintve az arány még magasabb, 64,4 százalékos.

 

 

 

 

forrás: vg.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?