Egyéb

Tehénvizeletet ittak vagy tisztítószert – több száz ember életébe kerültek a koronavírusokkal kapcsolatos álhírek

Az áldozatok közül sokan hiteles orvosi tanácsoknak látszó ötleteknek dőltek be, mint a nagy mennyiségű fokhagyma- vagy vitaminfogyasztás.

 

 

 




 

Csak az év első három hónapjában legalább 800 ember halt meg a világban, mert hittek a koronavírusról szóló álhíreknek.

Egy amerikai tanulmány szerint 5800-an kerültek kórházba, többségükben a közösségi médiából szerzett információk miatt. Voltak, akik abba haltak bele, hogy metanolt vagy alkoholos tisztítószereket ittak, mert úgy tudták, hogy ezek gyógyítják a koronavírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már a járvány kezdetén figyelmeztetett arra, hogy az „infodémia”, azaz a koronavírus körüli híresztelések legalább olyan gyorsan terjednek majd, mint maga a fertőzés a különböző összeesküvés-elméletekkel, és etnikai-kulturális megbélyegzésekkel a halálozásokkal és megbetegedésekkel kapcsolatban – emlékeztet a BBC.

Az áldozatok közül sokan hiteles orvosi tanácsoknak látszó ötleteknek dőltek be, mint a nagy mennyiségű fokhagyma- vagy vitaminfogyasztás. Olyanok is voltak, akik tehénvizeletet ittak.

Indiában a különböző szóbeszédek nyomán zavargások törtek ki, Iránból tömeges mérgezésről érkezett jelentés, de előfordult, hogy informatikusokat fenyegettek és támadtak meg.

A tanulmány felveti a kormányok, nemzetközi szervezetek és közösségi platformok felelősségét, de a technológiai cégeket is bírálja lassú és hézagos reagálásuk miatt, miközben az összeesküvés-elméletek egyre nagyobb teret kaptak az interneten.

A közösségi médiában megjelentek a szélhámosok is, akik „csodaszereket” árultak a vírus elűzésére, és pénzt csaltak ki követőikből.

Az oltáskísérletek előrehaladásával újabb fenyegetésként jelennek meg az oltás ellen kampányolók, akik a közösségi oldalakon akarják meggyőzni az embereket, hogy ne éljenek e védőeszközzel. A helyzetre jellemző, hogy bár ezeknek az oldalaknak a gazdái igyekeznek törölni az ilyen jellegű álhíreket, egy közelmúltbeli amerikai felmérés szerint az ország lakosságának 28% hiszi azt, hogy Bill Gates az emberekbe való mikrochip-beültetésre akarja felhasználni a koronavírus-oltást.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?