Belföld, Hírek

A nyugdíjasok a drágulás legnagyobb vesztesei – Mi van itt, az idősek hitelezik az államot?

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,8 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Komolyan érezhető a kasszánál a drágulás, ennek pedig a nyugdíjasok lehetnek a „legnagyobb vesztesei”. A nyugdíjasok érdekképviseleti szervezetei csalódottak, mert bár tudják, hogy ezt kompenzálja majd a kormány a költségvetésből, de addig is az idősek hitelezik az államot.

 

 

 




 

A KSH most a júliusi adatokat hozta ki, néhány élelmiszer ára durván elszállt, az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett ilyen jelentős mértékben – közölte a KSH. Itt a lista arról, mi lett drágább!

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke, Karácsony Mihály közleményben reagált a KSH adataira. Megfogalmazta, hogy nem örülnek annak, hogy aggodalmainkat, tapasztalataikat most már a hivatal is igazolta. Mindez pedig azt eredményezte, hogy a nyugdíjasok fogyasztói kosara szerint számolt infláció 4,3 százalék volt az előző hónapban tavaly júliushoz képest. Egyértelműen romlott a nyugdíjak reálértéke. Ez azt jelenti, hogy kevesebb terméket tudnak megvásárolni a boltban.

Beigazolódott az, hogy a nyugdíjasok gyakorlatilag „hiteleznek” a költségvetésnek, hiszen az év elején történt 2,8 % nyugdíjemelést csak novemberben kompenzálják. Ezért a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület három tényezőre hívja fel a figyelmet:

  1. A hatályos társadalombiztosítási nyugellátási törvény 62. §-a rögzíti: „(6) Az országgyűlés felhatalmazza a Kormányt, hogy a tényleges, illetőleg a várható makrogazdasági folyamatok és adatok ismeretében a szükséges feltételek megléte esetén további kiegészítő intézkedéseket tegyen”.
  2. A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület népszavazási kezdeményezését tíz nappal ezelőtt elutasította a NVB. Karácsony Mihály magánszemélyként, hitelesítésre benyújtott kérdése úgy szólt: „Akarja-e Ön, hogy a Társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény 62.§ (3) (4) bekezdését az országgyűlés úgy módosítsa, hogy: Amennyiben a fogyasztói árak növekedésének negyedévi tényadata legalább egy százalékponttal meghaladja a törvényben rögzített éves előrejelzés mértékét, akkor a soron következő negyedévtől a különbözettel azonos mértékű kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani?”
  3. A KSH adatai alapján hetente – sajnálatosan – a 65 év feletti honfitársaink közül átlagosan 2.300 fő az elhunytak száma (a novemberi kiegészítésig – 45 hét – 103 eezer ember).

 

 

 

Az Mfor számításai szerint az első hét hónap átlagában 3,94 százalékos volt a nyugdíjas infláció. A nyugdíjtörvény értelmében a szakportál szerint is biztosra vehető, hogy november táján kompenzációban részesülnek a nyugdíjasok az államtól. Kizárt az, hogy augusztusban akkora árcsökkenést mérjen a KSH, ami megfordítja a folyamatot.

A nyugdíjtörvény értelmében amennyiben a nyugdíjas infláció meghaladja a fogyasztói árindexet (amit a teljes társadalomra vetítve állapítanak meg, és január-július között 3,5 százalék volt, tehát alacsonyabb, mint a másik a nyugdíjasoké, ami 4,3 % volt), akkor előbbi nyolc havi mutatójából kell kiindulni a kompenzáció megállapításakor.

A szaklap számolásai szerint ez éves szinten átlagos 140 ezer forintos nyugdíjjal számolva 20 ezer forint körüli korrekciót jelenthet novemberben.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?