Érdekes

10 kínos példa rá, hogyan kezelték kezdetben az emberek a mindennapi igényeiket

A múltszázadok életmódja mindig különleges és érdekes, ezért úgy döntöttünk, hogy érintünk egy érzékeny témát, és megnézzük, hogyan végezték a mindennapi igényeiket az emberek néhány évszázaddal ezelőtt, amikor még nem állt rendelkezésükre a modern technika. Mit gondolsz, túl tudnád élni a középkorban?

 

 

 

Mellékhelyiség

Mellékhelyiség régen

  • Az ókorban a települések szélén lévő gödrök szolgáltak erre a célra.
  • Az első civilizációk megjelenésekor a mosdók még homokkal töltött gödrök voltak. Az ókori Rómában alakították ki az első valamirevaló vécéket, ahol az emberek olyan kényelmesen érezték magukat, hogy előszeretettel tartottak nagy eszmecseréket a társaikkal, miközben együtt, közösen végezték a dolgukat.
  • A középkorban az emberek hátraarcot vettek a rómaiakhoz képest, és átváltottak a rézből készült edényekre, melyek tartalmát egyszerűen az utcára öntötték. Az arisztokraták porcelán edényeket használtak helyette. Egyébként, néha még most is találkozni ilyen edényekkel az antik boltokban.
  • Szerencsére a reneszánsz idején az európaiak elkezdtek gondolkodni a szennyvízcsatorna létjogosultságáról. 1590-ben aztán megjelentek a ma is használatos vécék és csatornák első prototípusai, onnantól kezdve a dolgok simán mentek.
Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás

  • 1494-ben Columbus az amerikai expedíciója során váratlan ajándékot hozott Európának – a szifiliszt. Néhány évvel később ezt szinte minden európai ország megszenvedte. Az emberek számos ötlettel igyekeztek megvédeni magukat, ám az óvszer feltalálásának idejét a 17. századra becsülik. Egészen pontosan II. Károly király orvosának köszönhető a csoda: aki olajozott báránybélből készített óvszert a királynak. Innentől kezdve folyamatosan fejlődtek, míg nem elérték a ma is ismert formájukat.


Magzateltávolítás

Abortusz kezdetleges

  • Több ezer évig a magzattól való megszabadulás reményében a nők mindent kipróbáltak, ami a kezük ügyébe került: kötőtű, fém fogas, orsó, stb. Korábban még a mérgező gyógynövényeket is felhasználták, vagy különféle anyagokat juttattak be a méhüregbe, például jódot, glicerint, vagy akár higanyt (például Kínában). Természetesen ezek a módszerek nemcsak a magzattól szabadultak meg, hanem a nőktől is.
Borotválkozás

Borotválkozás

  • Annak érdekében, hogy az embereket ne korlátozhassa a szakálluk például munka, vadászat vagy háború közben, az emberiség borotválkozni kezdett. Ehhez kezdetben bármit képesek voltak felhasználni: kagylót, kőből készült késeket, viaszt, tüzet, később tőröket és kardokat. Magát a folyamatot gyakran hivatásos borbélyokra bízták, hogy nehogy elvágják a saját nyakukat.
Női higiénia

Női higiénia

  • Az ókori Egyiptomban papirusszal borított fa rúdból készült tamponokat használtak, az ókori Rómában vászonhoz rögzített pamut párnákat. A középkori Európában a nők a szoknyáik derekához rögzített szövetszalaggal védekeztek. A huszadik századik a problémát újrahasznosítható kendővel oldották meg. Valódi változást csak az első világháború hozott a, amely során az ápolónők abszorbens orvosi papírt kezdtek használni. Ezt később mindenki követte.
Fogászati eljárás

Fogászati eljárás

  • Az ősi fogkefe általában egy fából készült bot volt, amit az egyik végét átitatták, hogy puha legyen, a másik végét pedig kihegyezték, hogy fogpiszkálóként is használhassák. Zúzott krétával vagy faszénnel tették még hatásosabbá. Európában a fogmosásra sokáig lenézően tekintettek az emberek, míg a 17. században meg nem jelent egy írás a fogszuvasodásról, ami mindent megváltoztatott – az emberek félni kezdtek. 1780-ban megkezdődött a fogkefék első sorozatgyártása, a huszadik században pedig már olyan szintetikus sörtékkel ellátott keféket gyártottak, amiken a baktériumok nem, vagy legalábbis nehezebben képesek növekedni.
Dezodor

Dezodor

  • Az első verejték illatot elfedő anyagokat az őskorban kezdték használni az emberek (Keleten és Egyiptomban). Ezek általában különleges aromájú olajok voltak. Ázsiában néha sót használtak. Európában csak a XVI. században találtak fel hasonlókat. Ekkor jelent meg az első parfüm, amit akkoriban még dezodorként használtak. A modern dezodor 1880-ban jelent meg az Egyesült Államokban. 1930-ban még egy utolsó nagy változás történt: megjelentek a görgőfejes dezodorok. Innentől kezdve egyenes út vezetett a ma használatos izzadásgátlókig.
Hajegyenesítés

  • Valójában semmi extra, a nők kezdetben épp úgy egyenesítették a hajukat, mint a ruhájukat: egy vasaló segítségével. Előtte nem létezett ilyen, amikor pedig ez elterjedt, a kozmetikai cégek komolyan ráálltak a témára és létrehozták a könnyen használható hajvasalók első prototípusát.
Pelenka

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?