Belföld, Hírek

Kiderült: így alakul majd a 13. havi nyugdíj bevezetése

Az áprilisban elfogadott új Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében 2021-től kezdődően fokozatosan vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat, ami jövőre már több mint 70 milliárd forintos többletkiadást jelent majd a nyugdíjalap számára.

 

 

 
 

Korábban a Blikk is megírta, hogy április 6-án új Gazdaságvédelmi Akciótervet fogadott el, amelynek részét képezi a Család- és Nyugdíjasvédelmi Program is. Ennek alapján 2021-től fokozatosan bevezetésre kerül a 13. havi nyugdíj is, amire azok lesznek jogosultak, akik a kifizetést megelőző naptári évben is nyugdíjasok voltak, illetve azok, akik nyugdíjszerű ellátásokban és járadékokban részesültek.

A Program tervezete szerint

  • 2021 februárjában a nyugdíjasok a januári nyugdíjuk összegének 25 százalékát kapják meg,
  • 2022-ben a havi nyugdíj 50 százalékát,
  • 2023-ban a havi nyugdíj 75 százalékát,
  • 2024-től kezdődően pedig minden évben egy teljes havi összegű nyugdíjat kapnak meg az ellátottak pluszjuttatás formájában – írja a Portfolio a Magyar Nemzeti Bank jelentése alapján.

 

 

 

Az MNB becslései szerint így jövőre csaknem 2,6 millió nyugdíjas részesül az egyheti nyugdíjkifizetésben. Az intézkedés ugyanakkor 77 milliárd forintos többletkiadást is jelent majd a nyugdíjalap számára 2021-ben.

A jegybank szakértői emellett azt is kiszámolták, hogy az öregségi nyugdíjasok esetében az egyheti többletjuttatás 36.800 forint körül alakulhat jövőre. Ezt ugyanis a nyugdíj havi összege határozza majd meg, amely 2021-ben 134 ezer forint körül alakulhat. 2024-ig azonban a havi átlag nyugdíj akár a 160 ezer forintot is elérheti, így 2024 februárjában ekkora lehet a 13. havi nyugdíj összege is.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu►► HA TETSZETT A CIKK, KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS OSZD MEG MÁSOKKAL IS! ❤ KÖSZÖNJÜK!VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?