Életmód, Érdekes

Mi történne a világgal, ha egyes rovarok eltűnnének a bolygóról?

Ijesztő mértékben csökken a rovarok száma. A tudósok szerint a következő évtizedetekben a fajok 40%-a el fog tűnni bolygónkról. Talán úgy vagy vele, hogy nem kár a csótányokért, pókokért vagy akár legyekért, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnél.. A most következő cikkünk bemutatja, hogy egyes fajok miért is nélkülözhetetlenek, mekkora katasztrófával érne fel eltűnésük.

 

 

 

Méhek nélkül – a virágok és az élelmiszerek eltűnnének

Világunk legfontosabb élőlényei a méhek, a méztermelés mellett ezek a rovarok a legfőbb beporzók, így mezőgazdasági szempontokból is rendkívül fontosak.

Csótányok – kulcsszerepük van a nitrogén körforgásában

A természetben táplálékként szolgálnak a kisebb emlősök, madarak és hüllők számára. Lebomló anyagokat fogyasztanak, ürülékük nitrogénban gazdag, ami nélkülözhetetlen a növények fejlődésében.

Hangyák széthordják a magokat, fokozzák a biodiverzitást

Igaz, hogy több mint 14 000 különböző hangyafajról tudunk, mégis eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Vannak, amelyek széthordják a földre eső magokat, mások a beporzásban segítenek.



A legyek és a csoki kapcsolata

Nélkülük az állati tetemek eltüntetése a baktériumok és gombák alá tartozna, de nekik ez sokkal tovább tartana. A székletanyagok újra hasznosításában is hasznosak, ráadásul egyes legyek beporzók is. A törpeszúnyogok pl. a kakaó termesztés kihagyhatatlan „munkásai“.

Katicák, galacsinhajtók

A katicák fő tápláléka a levél tetvek, így segítenek a növények megóvásában. A galacsinhajtók híres trágya újrahasznosítók. Nélkül valóban sokkal több helyen lenne érezhető és kellemetlen a szag..

Tücskök

Nélkülük rengeteg madár és hüllő maradna táplálék nélkül, hiszen ők az egészséges talaj jelképezői.

Pókok

Nélkül sokkal jobban elszaporodnának egyes rovarfajok, mint pl. a szúnyogok.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?