Életmód, Érdekes, Külföld

12 furcsa tilalom és korlátozás, amivel csak Japánban találkozhat az ember

A japán kultúra önmagában is jócskán eltér a világ más országaiban megszokott körülményektől, ez alól pedig természetesen a törvényeik sem képeznek kivételek. Annál is inkább, hiszen vannak köztük olyanok, melyekkel különösen ajánlott tisztában lenni, ugyanis egy esetleges Japánba utazás alkalmával komoly törvénysértést kockáztathatunk, ha az idehaza megszokott dolgokat ott is rutinból végezzük.

 

 

 

1 Míg a legtöbb országban a gyógyszerek egy része vény nélkül kapható, addig Japánban szinte minden gyógyszer kivétel nélkül csak és kizárólag orvos által írt receptre kapható.

2 Japánban nagyon szigorú szabályai vannak a gyermekek névválasztásának, mivel a Japánok mindenki másnál jobban hisznek a ránk ruházott név hatalmában. Éppen ezért a szülők nem választhatnak olyan nevet, ami kétértelmű és/vagy negatív jelentést hordoz.

3 Tilos túlsúlyosnak lenni. 2008 óta Japánban érvényben van egy ún. ,,anyagcsere törvény”, mellyel az ország lakosságának túlsúlya ellen kívánnak harcolni. Eszerint a törvény szerint a 40 és 75 év közötti emberek derékmérete nem lehet több, mint 85 cm a férfiaknál és 90 cm a nőknél. Abban az esetben, ha ezt átlépik, speciális gyógyászati támogatást kapnak a túlsúly-csökkentéshez, büntetés nélkül.


4 Tilos kidobni a pénzt. Aki mégis úgy dönt, hogy kukába dobja és/vagy megsemmisíti a pénzét, azt egy év börtönnel vagy 2000 dolláros pénzbírsággal büntetik.

5 Tilos 1 százaléknál erősebb házi készítésű alkoholt előállítani. Aki mégis megteszi, az 5 év börtönt vagy 5000 dolláros pénzbírságot kockáztat.

6 Japánban nincsenek szemetesek a köztereken. Egyrészt azért, mert már gyerekkortól kezdve úgy tanulják, hogy minden egyes szemetet otthon dobjanak ki, másrészt azért, mert az 1995-ös tokiói metróban elkövetett terrortámadás során egy nyilvános kukába rejtett bomba okozta a katasztrófát.
7 Törvény írja elő, hogy a vendégeknek tilos táncolniuk a 67 négyzetméternél kisebb területű szórakozóhelyeken.
8 A japán jogszabályok 13 éves kortól tekintenek valakit szexuálisan érettnek, ám a házasságkötéshez legalább 18 évesnek kell lenniük.

9 Tilos engedély nélkül gömbhalat halászni, hiszen a nem megfelelő feldolgozás akár emberéleteket is követelhet.

 

 

 

 

 

10 Tilos a tetovált emberek számára a strandok és szaunák használata. Bár nem tiltja törvény magát a tetoválás készítést, mégis számtalan helyre nem engedik be a tetovált embereket.

11 Tilos a háborúkban való részvétel. Japán Alkotmányának 9. cikkelye kimondja, hogy a nemzetközi békét szemelőtt tartva az ország nem hajlandó részt venni a háborúkban vagy másokat támogatni a saját szárazföldi-, tengeri- vagy légierőjével.

12 A japán nők kötelesek melltartót viselni az olyan épületekben, ahol légkondicionáló van. Ezt a törvényt azért találták ki, hogy visszaszorítsák vele a munkahelyi zaklatásokat.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?