Érdekes

12 ismert szimbólum, amik eredetileg mást jelentettek

A jelek és szimbólumok már annyira mindennapiak az életünkben, hogy nem is gondolunk az eredetükre. 12 ismert szimbólumot gyűjtöttünk össze, aminek elmondjuk az eredetét is. Érdekes, hogy jó néhány mai jelentése mennyire eltér az eredetijétől.

 

 

 

1. Francia kártya
A szimbólumok valószínűleg bizonyos tárgyakat jelölnek, bár valójában senki sem tudja biztosan. A kártyák eredetileg Kínából érkeztek Európába.

2. Koponya csontokkal
Ez a szimbólum nem csak a halál jele, hanem az örök életé és a feltámadásé is, hiszen a csontok nem bomlanak el. Ezért látható némely temetőknél ez a szimbólum.

3. Triquetra
A szimbólum a Bűbájos Boszorkányok c. sorozatból is ismerős lehet. Az európai bronzkori korban arra használták, hogy meghatározzák a Nap helyzetét az égbolton (napkelte, dél és naplemente), valamint a holdfázisokat. A szimbólum népszerű volt a kelták és a skandinávok körében is.



4. Szünet, Lejátszás, Megállítás
Nem tudni pontosan, hogy ki találta ki ezeket a jól ismert jeleket. Egyik verzió szerint egy Wassily Kandinsky nevű művész, egy másik szerint pedig az, aki megalkotta az első kazettás magnót: Rain Wersem.

5. Ichthus
Az Ichthus Jézus Krisztus ősi szimbóluma. Az osztracizmus idején a keresztények nem tudták leírni Jézus nevét. Ezért álltak elő ezzel a szimbólummal, amely a görög ΙΧΘΥΣ mozaikszót adja ki (a szó görög jelentése: hal). A kezdőbetűk pedig a következőket rövidítik: Jézus Krisztus, Isten Fia, Megváltó.

6. A vörös kereszt
Eredetileg Svájcban jött létre az a szervezet, ami a betegeket és a sebesülteket segíti. Azonban a muzulmán országok nem akartak ilyen olyan jelet használni, ami köthető a kereszténységhez, ezért ők félholdra változtatták. Izrael pedig semlegeset szeretett volna, így alkották meg a Vörös Kristályt.

7. A borbély oszlopai
A szimbólumot Európában, Amerikában és néhány ázsiai országban is használják. Régen, minden borbély egyben orvos is volt. A vörös szín a vért, a fehér pedig a kötést szimbolizálta. A kék színt később adták hozzá.

8. Élet csillaga
A csillag 6 ága az általános segítségnyújtás 1-1 alapelvét jelenti: észlelés, jelentés, reagálás, helyszíni elsősegélynyújtás, út közbeni ellátás és kórházi ellátás. Középen pedig Aszklépiosz botja található.

9. Töklámpás
Egy ír legenda szerint egy Jack nevű kovács az ördöggel szövetkezett. Halála után a lelkét nem engedték sem a paradicsomba, sem a pokolba. Lelke a világot járta, lámpással világítva az utat. Eredetileg tarlórépából készítették.
A kelták később azért kezdtek töklámpást faragni, hogy segítsenek az elveszett lelkeknek a purgatóriumba jutni. Sokkal később kezdtek csak sütőtököt használni erre a célra.

 

 

 

 

10. Olimpiai gyűrűk
Sokan azt hiszik, hogy az 5 gyűrű a kontinenseket szimbolizálja, pedig nem így van. A modern olimpiai játékok megalapítója, Baron Pierre de Coubertin azért választotta ezeket a színeket (és a fehér hátteret), mert ebben az összes ország zászlójának színe benne van.

11. Hamsa
Vagy más néven Fatima kezének is neveznek, egy amulett volt, ami a zsidó és arab kultúrában népszerű. A szimbólumot később vette át a kereszténység is, ami az áldás jele lett.

12. Szent Péter keresztje
Sokan az anti-krisztus jeleként ismerik a lefelé fordított keresztet. Ám az eredeti jelentése ez: Szent Pétert eredetileg úgy akarták keresztre feszíteni, mint Krisztust, ám ő azt mondta, hogy nem méltó arra, hogy ugyanolyan halált haljon, mint Jézus, ezért azt kérte, hogy fordítsák fejjel lefelé. Így lett Szent Péter keresztje az alázat és a türelem jelképe.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?