Belföld, Hírek

Betört az országba a vihar – Kiadták a riasztást ezeken a területeken a durva széllökések és a heves zivatarok miatt

Megérkezett a hidegfront: csaknem az ország egész területén riasztás van érvényben.

 

 

 




 

Ahogy korábban megírtuk, ma délutántól 10-15 fokos lehűlésre kell számítani. Mindez nem is lenne olyan hatalmas tragédia, ám a hőmérséklet csökkenésen kívül több helyen erős széllökések és zivatarok is lesznek. A vihar már betört az országba: az omsz időközben ki is adta a riasztást.

A zivatarok északnyugat felől érkeznek – estig nagyobb számban a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten, éjjel már inkább ettől keletebbre lehet csapadékra számítani. Legnagyobb eséllyel az ország északkeleti negyedén alakulhatnak ki heves zivatarok. Vasárnap reggel a front kelet felé távozik, ezt követően zivatarokra már nem kell készülni – de addig is, ahogy a térkép is mutatja, bizony igen nagy területen.

A zivatarokat elsősorban szélrohamok (60-90 km/h), jégeső, a heves zivatarokat 90 km/h feletti lökések és felhőszakadás is kísérheti – írja a met.hu.

Forrás: met.hu

 

 

 

 

A szél szintén szombat délutántól erősödik fel. Főleg északnyugat felől egyre nagyobb területen fordul át a délies irányú szél északnyugati, északi irányba (a délkeleti országrészben csak az esti órákban), megerősödik, délutántól a Dunántúlon, estétől pedig északkeleten viharossá (70-90 km/h) is fokozódik.

Kiemelten a Dunántúli-középhegység területén és a Balaton térségében 90 km/h körüli széllökések is előfordulhatnak.

Késő estére a légmozgás némileg veszít erejéből, de erős lökések (40-60 km/h) még vasárnapra virradó éjszaka is lehetnek. Vasárnap főként a nap első felében lehet még Zemplén és Szabolcs térségében néhol viharos erejű a szél, estére viszont országszerte csillapodni fog.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?