Belföld, Hírek

Katasztrofális a magyar turizmus helyzete, 93 százalékos a visszaesés a koronavírus miatt

A magyar turisták egy része májusban már megszállt belföldön, de külföldiek gyakorlatilag egyáltalán nem jöttek.

 

 

 




 

Idén májusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 98, a belföldi vendégek által eltöltötteké 86%-kal visszaesett az előző év azonos időszakához képest – írja a Központi Statisztikai Hivatal.

Az összes vendégéjszaka 88%-át a belföldi vendégek töltötték el. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 93%-kal kevesebb volt.

A szálláshelyekre érkezett 4 ezer vendég 22 ezer vendégéjszakát töltött el. Az éjszakák túlnyomó része a szállodákban realizálódott.

A vendégéjszakák száma Budapesten és a Balaton régióban az előző év májusi értékének 1%-át sem érte el.

A belföldi vendégek száma 87, a vendégéjszakáké 86%-kal csökkent. A vendégszám 75 ezer, az eltöltött vendégéjszakák száma 167 ezer volt. Utóbbi leginkább a közösségi szálláshelyeken és a szállodákban, legkevésbé a panziókban és a kempingekben esett vissza.

Az év első öt hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 56%-kal kevesebb, összesen 4,4 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 59, a belföldi vendégek 53%-kal kevesebb (egyaránt 2,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 53%-kal csökkent, és 87 milliárd forintot tett ki.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?