Belföld, Hírek

18 képviselő meg sem mukkant idén a parlamentben – Akad, akinek 13 éve nem lehet hallani a hangját

Budapest — Másfél tucat képviselő maradt néma idén a parlamentben a múlt pénteken véget ért tavaszi ülésszak alatt – számolta ki a Blikk a parlamenti statisztikákat végigpörgetve.

 

 

 

 




Egy részük korábban sem az üléstermi riposztjairól voltak híres: a tíz éve a parlamentben ülő fideszes Bíró Márk például most sem törte meg a csendet, parlamenti szűzbeszédére továbbra is várni kell.

Tíz éve ül a parlamentben, azóta hallgat / Fotó:  MTI / Kovács Tamás

Kubatov Gábor fideszes pártigazgató első és eddig utolsó felszólalása több mint 13 éve történt, de Farkas Flórián is hét éve beszélt utoljára a T. Ház előtt. A jegyzőkönyvek szerint Bíró Márk a bizottsági munkákban sem igazán vett részt, a honvédelmi és rendészeti bizottság tagjaként mindössze két ülésre ment el idén a tizenegyből, ám ott sem szólt hozzá a vitához. Ennek ellenére több mint 1,3 millió forintos képviselői tiszteletdíjban részesül havonta.

Próbáltuk szóra bírni a képviselőt a frakcióján keresztül, de velünk sem állt szóba. Kerestük Kocsis Máté frakcióvezetőt, hogy mit gondol Bíró Márk munkájáról.

– Egy országgyűlési képviselő munkája nem csupán a felszólalásokban mérhető, abban a bizottsági és a munkacsoportokon belüli tevékenység mellett hangsúlyosan benne van egy-egy választókerület vagy régió érdekképviselete, az ott élők ügyeinek a becsatornázása – válaszolt a Blikknek a kormánypárti frakció.

A szokásos néma leventékhez olyan, korábban kifejezetten aktív képviselők is csatlakoztak, mint Lázár János, Rogán Antal, Hende Csaba, Révész Máriusz vagy éppen Hadházy Ákos, akik idén egyszer sem szólaltak fel.

Hadházy Ákos szerint ő csak díszlet, nem kér a játékból / Fotó: MTI / Soós Lajos

Lázár az előző két ciklusban a legtöbbet szereplő politikusok közé tartozott, előbb frakcióvezetőként, majd Miniszterelnökséget vezető miniszterként kifejezetten élvezte a parlamenti vitákat, most egyszerű, mezei képviselőként szokott ücsörögni a hátsó sorokban. Kerestük Lázárt, hogy miért fogta vissza ennyire magát, de lapzártánkig nem reagált.

Az ellenzék részéről Hadházy Ákos nem jelentkezett szólásra idén, elmondása szerint ez tudatos döntés a részéről.

– Ha mindent úgy csinálunk, mint régen, azzal a fennálló hatalmat erősítjük. Mindegy, mit mondunk a parlamentben, a legjobb felszólalások is hatástalanok, csak díszletet adunk a kormánypártoknak – magyarázta.

 

 

 

 

A korábban kifejezetten aktív Hende Csaba se szólalt fel / Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Két hónapos pihenés jön

A költségvetés múlt pénteki elfogadásával véget ért a parlamenti munka, megkezdték több mint két hónapos pihenőjüket a képviselők. Várhatóan szeptember közepén hívhatja össze a legközelebbi országgyűlést a ház elnöke, Kövér László. Addig biztos lesz idejük kitalálni valamit a szófukar képviselőknek is.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?