Érdekes

Egy amerikai tudós vizuális kísérlettel mutatta be, hogy mennyit számít a maszkviselés

Rich Davis, az amerikai Washington állambeli mikrobiológiai klinika igazgatója egy vizuális kísérletet végzett, mellyel azt próbálta kimutatni, hogy mennyire befolyásolják a védőmaszkok a baktériumok terjedését. A kísérlet során a tudós Petri-csészéket használt a légzés közben keletkező mikroszkopikus cseppekkel terjedő baktériumok kimutatására, hogy szabad szemmel is jól látható legyen, hol és mennyi esik a csészékbe. A férfi különféle helyzeteket tesztelt (beszéd, nevetés, köhögés, stb.), először maszkban, majd maszk nélkül. Lássuk mi történt, és hogy mennyire befolyásolják a maszkok a baktériumok terjedését.

 

 

Mennyi baktérium hagyja el az embert, amikor maszkot visel, és mennyi, amikor nem?

1593519172 5300f33ce06ef97c83ba1d4e4af6667c

Rich Davis, a mikrobiológiai laboratórium igazgatója lélegzett, énekelt, beszélt, tüsszentett és köhögött is különféle Petri-csészékbe, maszkkal és maszk nélkül egyaránt.

A világjárvány idején a világ minden országában hangsúlyozták, hogy milyen fontos biztonsági tényező a maszkviselés, de ezt nem mindenki vette komolyan, ezért a kutató úgy döntött, hogy bebizonyítja, mennyit számít a maszkviselés.

A baktériumok a légzés közben testünket elhagyó mikroszkopikus cseppekkel terjednek. (

Bakteriumok terjedese

A Petri-csészékben lévő baktériumok megmutatták, hogy hol és mennyi csepp esett. Látható, hogy a maszk szinte teljesen blokkolja azok terjedését.


A baktériumok terjedésének ellenőrzése végett különböző távolságokból is kipróbálta a kísérletet.

1593519186 8df6df680ad756716b66268c6014831f

Az a kísérlet remekül mutatja, hogy a maszkviselés mellett miként járul hozzá az egészségünkhöz az egészségügyi szakemberek által javasolt 2 méteres biztonsági távolságtartás.

Ilyen eredmény született 15 másodpercnyi köhögés után, különböző távolságokból.

Kohoges kiserlet

A kísérlet tehát ismét bizonyította azt, amit a legtöbben már régóta tudunk, hogy a maszkok viselése valóban segít, ahogy a biztonsági távolságtartás is létfontosságú. Ennek a két dolognak a segítségével minimálisra csökkenthető a baktériumok terjedése a nyilvános helyeken, és ez most mindennél fontosabb.

 

 

 

 

 

Íme egy videó, ami hőtérkép segítségével mutatja be az ember légzése közben áramló levegőt maszk nélkül és maszkban.

Sok országban ennek ellenére a maszkok viselése még mindig csak javasolt, ám akadnak olyanok is, ahol a tömegközlekedési eszközökön vagy például a boltokban olyan szigorúan veszik azok viselését, hogy súlyos pénzbírsággal sújtják azokat, akik ezt elmulasztják.

Fontos megjegyezni, hogy maszkok nemcsak védelmet nyújtanak másoktól, hanem másokat is védenek tőlünk, ezért csak akkor működik tökéletesen, ha mindenki egyformán hordja.

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?