Belföld

Ő itt Kinga: Kinga lehet az ország első női vadászpilótája

Szolnok — Sikeresen veszi az elé gördülő akadályokat Lénárt Kinga hadnagy, akinek legnagyobb álma, hogy a Magyar Honvédség kötelékében pilótaként szolgálja hazáját. Kinga jelenleg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kiképzés alatt álló tisztje, s minden esélye megvan arra, hogy ő legyen akár az első magyar női vadászpilóta. Természetesen ehhez még hosszú utat kell bejárnia.

 

 

 




 

Kinga gyermekkorától kezdve a harci gépek szerelmese. Bár pénzügyi területen szerzett diplomát, legbelül mindig is tudta, hogy katona szeretne lenni.

– Kislány voltam, amikor a kecskeméti repülőnapokon megpillantottam ezeket a gépeket. Azonnal tudtam, hogy egy nap kiderítem, lehet-e belőlem pilóta – kezdte a hadnagy, aki az NFTC program keretein belül találta meg számításait. A vizsgálatok során derült ki, hogy fizikailag és mentálisan is alkalmas arra, hogy beülhessen egy szuperszonikus repülőbe.

– Jelenleg végeztünk az ejtőernyős-kiképzéssel. Vár még ránk egy angol szakmai felsőfokú nyelvvizsga és hátravan az elméleti felkészítés. Ahhoz, hogy Kanadában folytathassam a következő fázist, szükséges továbbá az első kiképző repülőgép típusismerete (Zlin–242L), valamint a tényleges repülésének sikeres teljesítése – folytatta Kinga, hozzátéve: azon szerencsések közé tartozik, akik még pilótajelöltként ülhettek be a JAS 39 gripen kétüléses típusába.

Bár még csak a hátsó ülésen, de már repülhetett Gripennel a fiatal jelölt / Fotó: Janó Miklós őrmester és Király Róbert hadnagy

– Lukács Márk hadnaggyal együtt kaptunk egy egyedi lehetőséget, hogy két tapasztalt pilótával repülhessünk a hátsó ülésben. Szavakkal nehéz leírni, milyen érzés egy vadászrepülőgéppel szelni az eget – mondta Kinga.

Magyarországon kétféle- képpen lehet valaki vadászpilóta nemre való tekintet nélkül. Egy állami képzés keretein belül a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, illetve a diplomával rendelkező fiatalokat is toborozzák. Utóbbiak egy pár napos fizikai, pszichológiai és orvosi vizsgálatokat követően kezdheztik meg katonai pályafutásukat. Az alapkiképzés, illetve az itthon történő képzés sikeres teljesítését követően kezdhetik meg a NATO kanadai NFTC programját.

 

 

 

 

 

 

Ugrik Csaba, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka lapunknak elmondta: az orvosi vizsgálat sok jelentkező gyenge pontja.

– Kizáró ok lehet, ha a gerincröntgen során valamilyen elváltozást állapítanak meg. Emellett fontos, hogy a jelentkezőnek éles legyen a látása és a terheléses EKG-vizsgálaton is megfeleljen. A pszichológiai teszteken is jól kell teljesíteni – mondta a dandártábornok.

Nem csak fizikálisan, mentálisan is meg kell felelnie a számtalan követelménynek/Fotó: Janó Miklós őrmester és Király Róbert hadnagy

Kemények az elvárások

A felvételi eljárás ismeretszint felméréséből (a felvételi bizottság döntése alapján kerül végrehajtásra), angol nyelvi ismeretszint felmérésből és bizottsági beszélgetésből, valamint a hivatásos katonai repülőgép-vezetői pályára készülőknél előírt (repülőorvosi) egészségi és pszichológiai alkalmassági vizsgálatból, testi-fizikai állapotfelmérésből áll. Az NFTC program első szakaszát hazai bázison, Szolnokon kell teljesíteni, majd ha ez sikerül, Kanadában, a NATO Repülőgép-vezető Képzési Programban vehetnek részt a jelöltek.

 

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?