Belföld, Hírek

Nem rossz vicc: ennyibe kerül a cseresznye – És a többi gyümölcs ára is felszökik

A héten kivágta a biztosítékot a közösségi oldalon a 3000 forintos cseresznye – szerencsére azért ennél olcsóbban is kapunk – ha egyáltalán kapunk a piacon. Minden gyümölcs ára magasra – akár duplájára – szökik fel az idén, nagyon kevés a barack, egyedül dinnyével leszünk jól ellátva.

 

 

 




 

A boltokban alig látunk meggyet, cseresznyét, az egyik bevásárlóközpontban elcsípett, 2999 forintos ár pedig rossz viccként járja be a Facebookot. Azért megijedni sem kell, pár napja kezdték szedni, a győri Vásárcsarnokban pedig a héten 7- 800-és és 1300-1400 forintért láttuk a cseresznyét. Markó Vendel győri kereskedő szerint a rossz időjárás és a horrorisztikus munkadíj miatt drágul jelentősen: amit tavaly 500-ért kínáltak, annak idén nem megy 600-800 forint alá az ára. Ennél is súlyosabb gondok vannak a sárgabarackkal, most 1500-ért kel el, de a kereskedő úgy látja: nem is lesz olcsóbb 1000- nél, míg tavaly a főszezonban is 5-600-at kértek érte. Az őszibarack tavaly 400 volt, most feltehetően 5-600 forintos lesz a csúcs.

Korai virágzásra sok késői fagy jött, Nagy András győrszentiváni gyümölcstermelő két tábla cseresznyéjén 80-85 százalékos a kár, ez a mostani eső pedig a maradékot is megrepesztheti. A szilvánál 85 százalékosra vették fel a kárt, mostanra 100 százalékosnak látszik. Az almának 80, a kajszibaracknak 95, a meggynek 75 százaléka ment tönkre. Markó Vendel pedig mesélt egy gyümölcsösről, aki tavaly minden nap teherautónyi barackot vitt a nagybani piacra, de idén csak a családjának jut lekvárra való. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy most sem a román, sem az ukrán szüretelő munkásokra nem számíthatnak a nagy területeken.

 

 

Bár a termelők szerint a kereskedők hallatlanul magas árréssel igyekeznek behozni a járvány miatti kiesést, Markó Vendel azt mondja, hogy az árrés még kisebb is az idén. Hiszen az indulási ár olyan magas, hogy a piac most nem bírná el, ha a tavaly kikalkulált százalékot tennék rá.

Egyedül görögdinnyével leszünk idén ellátva, mert azt újra tudják ültetni a fagyok után. Drágább lesz, mint tavaly, és egy jó hetet csúszni fog: július 10-e körül várják a fátyolfóliás görögdinnyét.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?