Hírek, Külföld

A koronavírus után háborúzni fognak? Kim Dzsong Un felrobbantotta az összekötő irodát, amerikai anyahajók a Csendes-óceánon, teljes készültség Dél-Koreában

Helyi idő szerint nem sokkal délután három óra előtt történt a robbanás a Keszong határvárosban található Korea-közi összekötő iroda környékén. Közben amerikai hadihajók jelentek meg a Csendes-óceán vizein, nem is kevés, Kína nem kifejezett örömére.

 

 

 




 

A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerint Észak-Korea valószínűleg felrobbantotta az iroda épületét. Néhány napja pedig Észak-Korea minden kapcsolatot megszakított Dél-Koreával.

Az irodát 2018-ban kezdték el üzemeltetni, a cél az volt, hogy a két állam elősegítse az együttműködést és a párbeszédet. Az épületet a két ország vezetőjének csúcstalálkozóján nyitották meg. Az irodában mindkét országból dolgoztak tisztviselők, de januárban a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a munkát – írja a HVG.

Nem sokkal a robbantás előtt az észak- koreai hadsereg vezérkara bejelentette, hogy fontolóra vették a bevonulást a két országot elválasztó fegyvermentes övezetbe.

CNN tudósítása szerint közben három darab, 100ezer tonnás amerikai repülőgép-hordozó anyahajót vezényeltek a Csendes-óceánra, ami hosszú idő óta először gyors reakcióra késztette Kínát is. Az USS Ronald Reagan és az USS Theodore Roosevelt a Csendes-óceán nyugati részén járőrözik, míg az USS Nimitz a keleti területeken. A hajók több mint hatvan harci géppel járőröznek a Csendes-óceánon, amire 2017 óta nem volt példa, mikor a legélesebb volt a feszültség a térségben az észak-koreai atomprogram miatt.

 

 

 

Vasárnap Kína is megszólalt, szerintük az amerikai hadihajók veszélyeztetik a kínai csapatokat a vitatott Dél-kínai-tengeri területen.

Közben az észak-koreai vezető húga, Kim Jo Dzsong szombaton katonai akcióval fenyegette Dél-Koreát, mert szerinte a vezetők nem tesznek semmit a dél-koreai aktivisták szórólap kampánya ellen.

„Észak-koreai disszidensek és más aktivisták az elmúlt hetekben apró hőlégballonok segítségével szórólapokat juttattak át Dél-Koreából a határon, amelyekben erőteljesen bírálták a phenjani rezsimet és a katasztrofális emberi jogi helyzetet.”

Az észak-koreai vezetés söpredéknek nevezte az országból menekülőket, és azokat is, akik menedéket nyújtanak nekik.

A robbantás után fokozott készültséget rendeltek el a dél-koreai hadseregnél, és összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, valamint sajnálkozásukat fejezték ki, hogy Észak-Korea megint rontja a térség stabilitását.

A védelmi tárca Dél-Koreában azonban kijelentette, hogy feljelentést tesz az aktivisták ellen, korábban is próbálták megakadályozni a szórólap kampányokat, de a szólásszabadságára hivatkozva nem tudták megtiltani.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?