Hírek, Külföld

Kedden temetik el George Floydot, élőben közvetítik majd a szertartást

Houstonban búcsúztatják el a rendőri intézkedés során elhunyt afroamerikai férfit, majd édesanyja mellett helyezik végső nyugalomra.

 

 

 

 




 

Kedden temetik el George Floydot, a rendőri intézkedés során elhunyt afroamerikai férfit, aki miatt most világszerte tömegek tüntetnek.

Ahogy arról már több cikkben beszámoltunk, a 46 éves fekete férfit az amerikai Minneapolisban igazoltatták, majd megbilincselték és a földre kényszerítették. Az egyik rendőr, Derek Chauvin majdnem 9 percig térdelt a férfi nyakán, aki hiába mondogatta, hogy nem kap levegőt. A halottkém jelentése szerint Floyd már az ötödik percben meghalt. Amikor a rendőrök látták, hogy a férfi eszméletlen, mentőt hívtak, de akkor már késő volt.

A rendőri intézkedés és Floyd halála sokkolta az amerikaiakat és az egész világot. Az ügy miatt tüntetések sorozata kezdődött előbb Amerika-szerte, majd az egész világon. Minneapolisban már annyira elfajult a helyzet, hogy feloszlatják a rendőrséget.

George Floydot kedden helyezik végső nyugalomra a Texas állambeli Houstonban. A férfi ott nőtt fel, csak néhány éve költözött a Minnesota állambeli Minneapolisba a jobb munkalehetőségek miatt. Párja elmondása szerint Floyd imádta ezt a várost.

 

 

A temetés houstoni idő szerint délelőtt 11-kor (magyar idő szerint este 6-kor) kezdődik a The Fountain of Praise templomban, ahol hétfőn már több ezren gyűltek össze, amikor felravatalozták a férfi koporsóját. A zárt körű szertartást online élő közvetítésen keresztül bárki láthatja.

A búcsúztatáson maximum 500 fő vehet részt. Többen – köztük civil jogi aktivisták – is beszédet mondanak majd, a fő felszólaló azonban Al Sharpton afroamerikai polgárjogi aktivista lesz, aki a minneapolisi emlékünnepségen is búcsúbeszédet mondott.

George Floydot édesanyja mellett helyezik majd örök nyugalomra.

temetés költségeit Floyd Mayweather Jr. állja, miután a férfi családja elfogadta a visszavonult profi ökölvívó-világbajnok felajánlását. Bár Mayweather nem akart nyilvánosan beszélni a gesztusról, kiderült, hogy azért is döntött úgy, hogy a Floyd-család helyett átvállalja a tetemes költségeket, mert az egyik közeli kollégája gyerekkori jó barátja volt a múlt héten meggyilkolt George Floydnak.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?