Belföld, Hírek

A benzin adójának növelésére készül a kormány: erre kell számítani

Az olajárak alakulása miatt akár 5-10 forinttal is emelheti benzin adóját a kormány a második negyedévet követően.

 

 

 




 

A koronavírus-járvány járvány és az olajtermelő országok közötti viták miatt az év első hónapjaiban rég nem látott mértékben csökkent az olaj nemzetközi ára, amely jól tükröződött abban, hogy többek közt Magyarországon is olcsóbbá váltak az üzemanyagok.

Míg év elején a Brent típusú olajért hordónként közel 69 dollárt (kb. 21 ezer forintot) is elkértek, jelenleg egy hordó 42 dollárba (kb. 12 ezer forintba) kerül. Ezt a tendenciát követte eddig az üzemanyagok ára is: míg az év első hónapjaiban egy liter 98-as üzemanyagért 410 forintot, a 95-ért pedig 400 forintot kellett fizetni, most a 95-ös benzin átlagosan 341 forintba, a 98-as benzin 357 forintba, a gázolaj pedig 351 forintba kerül.

A Mendezsment Fórum azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a benzin árát, nemcsak az olaj árának alakulása, hanem az állam által meghatározott adók is befolyásolják. A lap szerint ugyanis abban az esetben, ha az olaj negyedéves hordónkénti átlagára 50 dollár felett marad, akkor a benzin literje után 120 forint, a gázolaj után 110,35 forint jövedéki adót kell fizetni. Amennyiben az átlagár 50 dollár alá kerül, akkor az adó 5, illetve 10 forinttal emelkedik.

Az MFor megjegyzi: az állam így az adók emelésével gátolja meg azt, hogy az olajár csökkenése maradéktalanul megjelenjen az üzemanyagárakban is. Ezért amíg az első negyedévben nem volt szükség az adó emelésére, a második negyedévet követően már sor kerülhet a lépésre. Ezt erősíti a kormány a 2021-es költségvetésről szóló törvényjavaslata is, amelyben azt írták, hogy „az alacsony olajárak miatt várhatóan a járműüzemanyagok jövedéki adója is emelkedik majd.”

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?