Életmód, Érdekes

Miért nem tudunk takaró nélkül aludni még a legforróbb nyári éjszakán sem?

Éjszaka az ágyban forgolódva az egyetlen dolog, ami segíthet, az a takaró. Úgy tűnik, hogy mágikus képességei vannak, aminek köszönhetően gyorsabban alszunk el, és ez alól még a legforróbb nyári éjszakák sem kivételek. Számos oka van annak, hogy miért ragaszkodunk ennyire a takaróhoz, és ha megismered őket, akkor hirtelen minden értelmet nyer.

 

 

 

Szabályozza a testhőmérsékletet

Melegvérű lények vagyunk, ami azt jelenti, hogy a testünk szabályozza a belső hőmérsékletet – ez segít melegen maradni. Amikor azonban mélyálomban vagyunk, minden funkciónk gyengül, így nagy segítséget jelenthetnek a közvetlen közelünkben lévő dolgok. A takarók segítenek az optimális testhőmérséklet fenntartásában, ezáltal jobban alszunk velük.

A takarók nélkülözhetetlen részét képezik a lefekvésnek

A szokásaink rabjai vagyunk, ezért óriási hatással vannak ránk a takarók. Nem is feltétlenül az általuk nyújtott biztonsági érzet miatt ragaszkodunk hozzájuk, sokkal inkább egyszerűen az évek során annyira megszoktuk őket, hogy az alvási rutinunk szerves részét képezik, és elképzelhetetlen nélkülük a lefekvés. Amikor befekszünk az ágyba és betakarjuk magunkat, az egyfajta jel a testünknek, hogy ideje aludni.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

A szerotonin az egyik „boldogságanyag”, ami fontos szerepet játszik abban, hogy boldogok és nyugodtak maradjunk. Stresszhelyzetben és szorongás közepette nehéz elaludni, de ha betakarjuk magunkat a testünk szerotonint kezd el termelni, ami megkönnyíti az elalvást.

Segítenek az elalvásban

A takarók már egészen gyerekkorunk óta növelik a biztonságérzetünket. Akkoriban talán a legnagyobb félelmünk a sötétség vagy az ágyunk alatt lakó szörnyek voltak, de a takaró alatt valahogy mindig biztonságban éreztük magunkat. A félelmeink persze már elmúltak, a takaró nyújtotta „mágikus biztonságérzet” azonban nem – ez továbbra is ott van a tudatalattinkban, ezért érezzük magunkat olyan kellemesen és biztonságosan, amikor betakarva fekszünk az ágyunkban.

Te is be szoktál takarózni még a legforróbb nyári éjszakán is? El tudnál aludni takaró nélkül? Meséld el nekünk hozzászólásban az észrevételeidet!

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?