Hírek, Külföld

Amerika lángokban: tüntetőket lőttek le, óráról órára durvul a helyzet George Floyd halála óta

Megállíthatatlannak tűnik az erőszak Amerika nagyvárosaiban, a rendőri brutalitás ellen tiltakozók háborús övezetté változtatták az utcákat.

 

 

 




 

Donald Trump amerikai elnök újra kijelentette, hogy elfogadhatatlan a káosz és az anarchia az utcákon, miközben már a Fehér Házat is le kellett zárni a tüntetők miatt. Trump elmondta, beszélt a rendőri brutalitás áldozatául esett George Floyd rokonaival: „Átérzem a fájdalmukat. George családjának joga van az igazsághoz, és Minnesota lakóinak joguk van a biztonsághoz” – fogalmazott. A 46 éves Floyd szabályosan megfulladt, miután több rendőr is leteperte, és egyikük a nyakára térdelt. A haláltusáját bemutató videó miatt Amerika-szerte zavargások törtek ki, újabb halálos áldozatokkal.

A Floyd egyik családtagja pénteken önkorlátozásra szólította fel az erőszakos tüntetőket, akik fosztogatnak és gyújtogatnak városszerte. A demonstrálók soraiban lövések is dördültek, egy tüntetőt holtan találtak. Detroitban pedig egy 19 éves fiatal halt meg, miután ismeretlenek a rendőrökkel csatázó tömegbe lőttek. Kifejezetten a helyi rendőrök elleni tüntetések voltak New Yorkban, Georgiában, Floridában, Texasban, Új-Mexikóban, Arizonában, Kaliforniában, Nevadában.

Közben kiderült, hogy az intézkedő rendőr – Derek Chauvin, akit pénteken őrizetbe vettek, és aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek – korábban már többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. Amy Klobuchar akkori ügyész azonban – aki jelenleg demokrata párti szenátor a szövetségi kongresszusban – csak megfeddte Chauvint, s nem foganatosított ellene büntetőintézkedést.

 

 

 

Fotók a minneapolisi zavargásokról:


 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?