Belföld, Hírek

Vérlázító rémhíreket terjesztett kamu oldalán egy 30 éves magyar férfi pénzért, elkapták – Tudja, milyen büntetést kérnek rá? Mutatjuk

A weboldala megtévesztésig hasonlított egy tévécsatorna oldalára, rémhíreivel pénzt keresett, de most elkapták és vádat emelt ellene az ügyészség.

 

 

 




 

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a koronavírus 2020 januári magyarországi megjelenéséről közölt álhírekből akart hasznot húzni, így megzavarta a köznyugalmat – közölte a Fővárosi Főügyészség.

A vádirat szerint egy harmincéves férfi 2020. január 28-án az általa regisztrált, egy kereskedelmi televízió híradójának weboldalhoz a megtévesztésig hasonlító honlapon valótlan tényállításokat közölt azokat valós újságcikként feltüntetve.

valótlan állítások lényege szerint a Nemzeti Népegészségügyi Központ bejelentette, hogy heten, magyar és kínai állampolgárok megfertőződtek a vírussal, sőt, hárman el is hunytak; az éjszaka folyamán további ötvenhét személyt helyeztek karantén alá megbetegedés gyanújával; a Keleti pályaudvaron is összeesett és meghalt egy kínai férfi a vírus miatt. A cikk arra is kitért, hogy a külügy bejelentése szerint a Magyarországról Kínába tartó összes járatot törölték. A cikkbe ágyazott két képen védőfelszerelésbe öltözött orvosok, illetve a Keleti pályaudvaron felsorakozott mentők és rendőrök voltak láthatók, erősítve a megtévesztést. A férfi másnap újabb cikket tett közzé, amely szerint egy magyar nő az V. kerület közterületén hirtelen meghalt, az országos tisztifőorvos szerint koronavírus gyanúja miatt, Magyarország pedig fertőzött övezetnek számít. A cikkbe a vádlott ismét megtévesztő képet ágyazott, amelyen a Nyugati pályaudvar környéke volt látható a villamost megállító, megkülönböztető jelzést használó rendőrautóval és a síneken intézkedő személyekkel. A nyilvánosság számára elérhető cikkeket a vádlott a közösségi médiában is megjelenítette, ahol azokat több ezren megosztották. A cikkeket megosztó, illetve olvasó személyek közül több százan félelmet és szorongást kifejező hangulatjelekkel, illetve kommentekkel fejezték ki az aggodalmukat.

A vádlott azt akarta elérni, hogy az érintett cikkeket megjelenítő felületeken elhelyezett hirdetések útján bevételt szerezzen, amely a kattintások számától függött. A közzétett cikkek és az azokban található, pánikkeltésre alkalmas álhírek a magyar lakosság nagyobb csoportjához jutottak el, az emberekből zavart és nyugtalanságot váltottak ki.

 

 

 

A férfi közveszéllyel járó cselekmény bekövetkezésével fenyegetett, haszonhoz jutási szándéka érdekében a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a férfit azonosította és gyanúsítottként hallgatta ki.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a férfi ellen a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás tartása nélkül, büntetővégzésben szabjon ki végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy a vírushelyzettel anyagi haszonszerzés céljával visszaélni kívánó és a köznyugalmat megsértő személyekkel szemben a rendőrség és az ügyészség a törvényes eszközökkel fellép.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?