Belföld, Hírek

A Szent János kórház csökkentette az órabérét a koronavírusos betegekkel foglalkozóknak

Az összes olyan egészségügyi dolgozónak csökkentette az órabérét a budapesti Szent János kórház, akik koronavírusos betegekkel foglalkoztak. Az óradíjuk így május 1-jétől 180 százalékról 150 százalékra csökkent – írja az Index.

 

 

 

 




 

A kórház főigazgatója tájékoztatta a koronavírusos betegekkel foglalkozó alkalmazottait, hogy május 1-jétől csökken az óradíjuk az eddigi 180 százalékról 150-re. Mindezt kedden a Demokratikus Koalíció (DK) egy birtokukba került levélre hivatkozva állítja.

Az Index megkereste ezzel kapcsolatban a kórházat, ahonnan azt a választ kapták, hogy az intézmény a koronavírus-járvány első napjától kezdve biztosította az egészségügyi dolgozóinak a 180 százalékos óradíját.

„Mivel az intézményünk a legnagyobb ellátók egyike (csúcsidőben légúti ambulanciát, 3 izolációs – ebből egy lélegeztető – osztályt és karantén kórházat üzemeltettünk 140-150 bent fekvő beteggel), ez az intézkedés nagyszámú dolgozónkat érintette. A járványhelyzet javulásával és a fertőzöttek számának csökkenésével ma már lényegesen kisebb teher hárul a Covid-osztályokon dolgozókra is, ezért az extra magas óradíj kiemelten magasra, 150 százalékra változott, ami országos szinten még mindig a legmagasabbak közé tartozik” – válaszolták a híroldalnak.

Ugyanakkor az óradíj csökkentése mellett más intézkedésekről is döntöttek: azoknak a szülőknek, akik nem tudják megoldani a gyermekelhelyezést, otthoni munkavégzést és 15 nap fizetett távollétet biztosítanak. A Szent János Kórház szerint egyik dolgozójuk sem vesztette el az állását, és nem is ütközött megélhetési problémákba a járvány ideje alatt.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?