Belföld, Hírek

A véleményéért nem büntetnek meg senkit: megszüntették a rémhírterjesztés miatt elfogott borsodi férfi elleni eljárást

Kedden a rendőrség rémhírterjesztésért előállított egy 64 éves borsodi férfit. A police.hu-ra feltett közleményben azt írták, a Facebookon a férfi többi között azt írta, az ország vezetése szándékosan időzítette a koronavírus tetőzésének idejére a kijárási korlátozás megszüntetését, amelynek véleménye szerint tömeges megbetegedés lehet a következménye. A posztban volt diktátorozás is, de az ügyészség szerint nem követett el bűncselekményt a posztjával. A 444.hu-nak megszólalt a férfi, aki elmondta, hogyan zajlott a kihallgatása.

 

 

 

 




 

András olyan kérdést kapott a kihallgatáson, hogy ki az pontosan, akit diktátornak nevezett? – írja a 444.

A 64 éves férfi házát átkutatták a rendőrök, őt előállították, kihallgatták, majd késő délután kiengedték a rendőrségről.

„Reggel 6-kor házkutatási engedéllyel érkeztek, kérdezték, én írtam-e ezt a dolgozatot. Semmit nem tagadtam, vállalom érte a felelősséget, mert semmi olyan nincs benne, ami gátolná a vírus elleni védekezést. Ebben hír sincs, nem hogy rémhír, ez inkább egy filozófiai okfejtés” – mondta András a lapnak, hozzátette hogy a rendőrök korrektül bántak vele.

444 megkeresésére az ügyészség kedden azt válaszolta, a férfi a gyanúsítás közlésével és az őrizetbe vétellel szemben is panaszt tett, amelyeknek az ügyészség helyt adott.

 

 

 

 

Az ügyészség ezen döntése nyomán a férfi őrizetbe vétele és egyben gyanúsítotti minősége megszűnt, a nyomozás vizsgálati szakaszból felderítési szakaszba került vissza – közölték.

Az ügyészség szerint „a férfi cselekménye tényállási elem hiányában nem valósított meg bűncselekményt, mivel a bűncselekmény megvalósulásához az elkövetőnek valótlan tényt vagy valós tényt elferdítve kell állítania vagy híresztelnie nagy nyilvánosság előtt, amely alkalmas a védekezés eredményét hátrányosan befolyásolni. Az inkriminált Facebook-bejegyzés pedig ilyet nem tartalmaz”.

„A 2020. április 28. napján közzétett poszt egy később bekövetkezett esemény – a járványhelyzetben bevezetett korlátozások 2020. május 4 .napján történt részleges feloldása – esetére nézve egy feltételezett állapotot elemez, így csupán feltételezésnek minősíthető, amely kizárja a bűncselekmény megvalósulását és amely nem is alkalmas a járványügyi védekezés eredményességének akadályozására vagy meghiúsítására.”

Éppen ellenkezőleg, a bejegyzés az olvasókat arra indíthatja, hogy a korlátozások részleges feloldása esetén is a saját biztonságuk érdekében inkább maradjanak otthon – olvasható az ügyészség válaszában.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?