Belföld, Hírek

Eltűnt több ezer vizsgálati minta a népegészségügyi központ adatai közül

Március közepén nagyon sok influenzavírus-teszt érkezett a központba, de csak kevésnél volt kimutatható az influenzavírus. Majd májusban az adatok hirtelen eltűntek a honlapról.

 

 

 

 

 




Közel négyezer vizsgálati minta tűnt el szerdán a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapjáról. Az adat egy cikk szerint azt bizonyította volna, hogy már március közepén tömeges lehetett Magyarországon a koronavírus jelenléte – írja a Válaszonline.

A lap idézi a Zóna egyik cikkét, ami arról szól, hogy az idei év 11-12. hetében hirtelen rendkívüli módon megugrott az influenzavizsgálatra küldött minták száma, ám csak nagyon kevésről bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte. A cikk írója szerint hasonló folyamatok zajlottak le New Yorkban és Kínában is: a hatóságok még tagadták az új vírus létezését, miközben az influenzatesztek száma jelentősen megnőtt.

„Végignéztük az évet az első héttől a tizenegyedikig, de nem találtunk semmi érdekeset: heti 100-200 között beküldött minta, az esetek 30-50 százalékában influenza. Semmi izgalom. Tehát a csak a március 15-i héten robbantak be a számok – gondoltuk, és ismét kinyitottuk a 12. hétről szóló jelentést. Elsőre úgy gondoltuk, káprázik a szemünk, mert egészen más adat szerepelt az NNK honlapján, mint egy órával korábban. Eltűnt a vizsgálatok tömege” – írja a Válaszonline.

A lap aztán az archivált weboldalak visszakereső és megjelenítő felületének segítségével összehasonlította az eredeti és a későbbi táblázatot, és észrevették, hogy a 12. heti jelentésben korábban 2855 mintáról írtak, majd egyszer csak 70-re csökkent ugyanaz a szám utólag.

Azt is írják, „olvasóink jelezték, hogy a heti influenzajelentéseket tartalmazó oldalak aljáról elfelejtették eltüntetni az eredeti számokat, pdf formátumban véletlenül fennmaradtak az eredeti dokumentumok is. Így a cikkünkben említett hetekről jelenleg kétféle hivatalos adat létezik, teljesen eltérő tartalommal.”

A lap kereste az NNK-t, hogy megtudja, miért módosították utólag az adatokat, és miért szüntették be hetekre az influenzajelző-szolgálat jelentéseinek közlését, és ha nem influenza volt a mintákban, akkor mi? Választ egyelőre nem kaptak.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?