Celeb / Híresség

Tovább gyűrűzik a botrány a zenészeknek megítélt támogatások kapcsán: Tolvai Reni is szerepel a listán, a menedzsere most tiszta vizet öntött a pohárba

Áll a bál a hazai zenészvilágban! Nyilvánosságra hozta az Artisjus azoknak a listáját, akiket rendkívüli szociális segélyben részesített, több neves előadót is kellemetlen helyzetbe hozva ezzel. Pély Barna (44), Mező Misi (41), a Quimbyből ismert Varga Lívius (49) – néhány név azok közül, aki elnyerték az egyszeri, bruttó 160 ezer forintos támogatást.

 

 

 

 

 




A szakma zúgolódik, sokan úgy vélik, néhány támogatott jogtalanul veszi el a helyet a rászorulóktól. Majka (40) a Blikknek el is mondta a kendőzetlen véleményét.

– Undorító dolognak tartom, hogy ezen a listán olyan zenészek is szerepelnek, akik 10 milliós kocsikkal járnak, forgatnak, az Instán hencegnek vagy februárban még A Dal zsűrijében ültek – mondta a rapper, aki azt is elárulta, hogy a kezdeti pánik idején az ő egyik zenésze is pályázott ugyan, de a körülbelül 130 ezer forintos összeget végül jótékony célra ajánlotta fel. A lista egyik legérdekesebb pontja talán Czutor Zoltán (51), aki úgy kapta meg a támogatást, hogy az Artisjus vezetőségi tagja 2011 óta.

Czutor Zoltán /Fotó: Zsolnai Péter

 

 

 

 

 

– Vannak összeférhetetlenségi szabályok, de Czutor Zoltán esete nem tartozik ezek közé. A döntéshozatalban nem vett részt, a vezetőségi tagoknak semmilyen ráhatásuk nincs a szociális segélyre. Ahogy a többi zenész ügyében, az övében is a rászorultságot és a szerzői életművet vizsgálta a bizottság – nyilatkozta Tóth Péter Benjámin, a jogvédő iroda stratégiai és kommunikációs igazgatója.

Szerepel még a listán az egy háztartásban élő Tolvai Reni (29) és Kállay Saunders András (35) is. Az énekesnő ugyan nem kívánt nyilatkozni, de zenei menedzsere elmondta, miért igényelték meg a támogatást.

Kállay Saunders András /Fotó: RAS Archív

Tolvai Reni /Fotó: Fuszek Gábor

 

 




 

 

 

– Renit nagyon sokan bántják a neten, hogy az adófizetők pénzéből kapta a segélyt, de ez nem igaz. Ezek a szerzők és előadók egész évben dolgoznak, s most szinte nullára csökkent a bevételük, de a dalaik után az Artisjus beszedte a jogdíjakat, tehát ebből az alapból osztanak vissza támogatást a zenészeknek – mondta a Blikknek Bara Csaba. Kerestük Pély Barnát is, de nem kívánt megszólalni.

Pély Barna /Fotó: RAS Archív

Majka a privát Facebook-oldalán is feldobta a témát, ahol többen egyetértettek vele, így például két énekesnő, Tóth Gabi (32) és Szekeres Adrien (46) is.

– Eszembe nem jutna beadni erre pályázatot, megalázónak érezném, hiszen óriási gázsiért fellépő zenekar vagyunk, amelyiknek rengeteg koncertje volt tavaly: ezután nem nehéz a matek, bőven van még abból, amit tavaly termeltünk. Rengeteg pénzt bukunk, elképesztő összeget, de nem pályázom meg a bruttó 160 ezret, mert van olyan zenész, akinek sokkal nagyobb szüksége van rá. A jóisten segítsen a rászorulóknak, ezt a pénzt meg tegyék el, akiknek elég vastag a bőr a képükön – tette hozzá Majka.

Igazolás kellett a pályázaton

– A koronavírus-járvány miatt a zenei élet teljesen megállt. Az Artisjus és az EJI összefogva az előadókért és szerzőkért hirdette meg a pályázatot, amelynek beadványait saját szerzőik, bizottsági tagjaik vizsgáltak – említette Tóth Péter Benjámin, a jogvédő iroda kommunikációs igazgatója. – A segély feltétele volt igazolni, hogy hány fellépéstől, mekkora bevételtől esett el a pályázó, meg lehetett jelölni az eltartott gyermekek számát, az eltartott vagy a közelmúltban elhunyt rokonokat. Az Artisjus célja a segéllyel azoknak a támogatása, akik lehetővé teszik a jogvédő iroda működését.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?