Belföld, Hírek

Életfogytiglant is kaphat Szilágyi István fia

A 49 éves Sz. Péter ellen emberölés gyanúja miatt indult eljárás.

 

 

 

 

 


Ahogy korábban mi is megírtuk: holtan találták rákosligeti otthonában a 82 éves Szilágyi Istvánt. Először csak annyit lehetett tudni, hogy a rendőrség lezárta az egész utcát, több rendőr- és mentőautóval érkeztek ki a helyszínre, és nyomozást indítottak az ügyben. Később kiderült: Szilágyi István halálát a fia okozta, aki korábban már bántalmazta az apját.

168 Órának az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Büntetőjogi Tanszékének egyetemi docense azt mondta, Sz. Péter jogilag nem minősül visszaesőnek, ám ennek ellenére nem kizárt, hogy életfogytiglant kapjon. Súlyosbító körülmény, hogy a korábban kiszabott felfüggesztett büntetése próbaideje alatt követett el újra bűncselekményt, és ismét édesapja sérelmére. A szakember azt mondja: az elkövetőnek így most le kell ülnie azt a büntetést, amit 2 éve kapott, amiért bántalmazta szüleit. Ahhoz jön az újabb büntetés.

Bár sok erőszakos bűncselekményt a bíróság halált okozó testi sértésnek minősít, de ilyenkor úgy ítélik meg, a bántalmazáskor a halál a tettes akaratán kívül következik be. Emberölés esetében a szándék különbözik: ekkor a tettes ki akarja oltani az áldozat életét. A különbség a büntetésben is megmutatkozik: halált okozó testi sértésnél 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést ír elő a törvény, emberölésnél életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Ambrus István úgy fogalmazott: „a körülmények alapján nem kizárható az életfogytiglan, sőt”. A szigorúbb ítélet mellett szólhat a súlyosbító körülményeken túl az is, hogy Sz. Péter a bűncselekményt közeli hozzátartozója ellen követte el.

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?