Belföld, Hírek

Orbán: Októberben vagy novemberben jöhet a vírus második hulláma

A miniszterelnök beszélt a járvány lehetséges második fellobbanásáról és a korlátozások lassú, óvatos feloldásáról is.

 

 

 

 




Magyarország megnyerte az első csatát a koronavírussal szemben – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádiónak adott pénteki interjújában. Hozzátette, a következő napok legfontosabb kifejezése a szigorú menetrend és a fokozatosság lesz.

Szerinte a védekezést nem lehet feladni, mert a koronavírus itt van, és egyelőre nincs ellene vakcina. Megismételte, hogy Budapestre és a Pest megyei járásokra külön szabályt kell alkotni, ezért itt fennmaradnak a kijárási korlátozások, míg az ország más részein enyhítéseket vezetnek be.

Orbán arról is beszélt, hogy az országban nincs olyan település, ahol valaki azt gondolhatja, hogy ellátás nélkül maradhatna, ha a járvány újra nagy hullámban terjedne. Ugyanakkor az életet újra kell indítani, mert – ahogy fogalmazott – „így élni, amit a védekezés kikövetelt tőlünk, hosszabb távon nem lehet.”

Hozzátette, ha sikerül a budapesti halálozási adatokat is csökkenteni, a fővárosban is azonnal enyhíteni fognak a korlátozásokon.

Mint említette, a járványügyi szakemberek szerint nincs a világon olyan járvány, aminek csak egy hulláma lenne, így ő is arra számít, hogy nyáron csökkenhet a fertőzés üteme, de október, november környékén újra felerősödhet.

Azt, hogy kisebb vagy nagyobb lesz-e ez a második hullám, egyelőre nem tudják megmondani.

A miniszterelnök beszélt a pénzügyi befektetőkről és „spekulánsokról”, konkrétan Soros Györgyről is. Mint mondta, várható volt, hogy megjelennek majd tanácsaikkal, de Magyarország „ebből a levesből, köszöni szépen, nem kér”. Hozzátette, szerinte az időkorlát nélküli rendeleti kormányzásról kiderült, hogy nem megy szembe uniós joggal. „Óránként, vagy legalábbis naponta kellene fogadni az elnézést kérő leveleket, bár nem számítok arra, hogy így lesz” – tette hozzá.

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?