Belföld, Hírek

Május 3-a után elkezdi újraindítani a gazdaságot a kormány

Addig maradnak a korlátozó intézkedések, utána viszont lazítani fognak – hangzott el a Kormányinfón.

 

 

 

 

 




Megtartották az online Kormányinfót csütörtökön. Ezen a magyar gazdaság újraindításáról is szó volt.

Korábban Orbán Viktor a Mária Rádiónak adott interjúban arról beszélt, hogy május 3-án Magyarország képes lesz arra, hogy kilábalási, visszatérési terve legyen, Szerinte akkor éri el az ország „a teljes önvédelmi képességet”, és onnantól megengedheti magának, hogy lépésről lépésre megpróbáljon visszatérni a megszokott, normális kerékvágásba.

„De erről majd május 3-án, 4-én tudok legkorábban beszélni, hamarabb nem, de remélem, hogy akkor már – több ország tapasztalatával felvértezve – egy higgadt, nyugodt, komolyan vehető tervet tudok bemutatni az országnak” – mondta.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy a „kormány időben felismerte a járványveszélyt.” A május 3-ig rendelkezésre álló idő elegendő lesz ahhoz, hogy a tömeges járványhelyzetre felkészüljünk.

A magyar kormány a legrosszabb forgatókönyv szerint készül, ekkorra lesz szükség a 8000 lélegeztetőgépre, ami még nem áll rendelkezésre, de a megrendelt mennyiség ennél is nagyobb, a kórházi ágyak 50 százalékát pedig már fel is szabadították.

A járvány kitörésekor a kormány matematikai modellszámításokat végzett, és a legrosszabb forgatókönyvre készültek. Orvosi, és kizárólag szakmai döntés volt, hogy a kórházi ágyak 50 százalékát fel kell szabadítani, és 8 ezer lélegeztetőgépet kell beüzemelni. Gulyás Gergely azt mondta, hogy Palkovics László miniszter még a mai napon ismerteti a kormány modellszámításait.

Magyarországon a jelenlegi szabályok május 3-ig életben maradnak. Május 3-ig új szabályrendszert kell megalkotni, mégpedig úgy, hogy a leginkább veszélyeztetett időseknek és a nagyvárosoknak a védelmét megfelelő körülmények között továbbra is tudják biztosítani. Erről a kormány jövő szerdán dönt.

Gulyás Gergely azt is mondta, hogy a nemzetközi gyakorlatban látni olyan intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba.

 

 




 

 

De azt megállapították,, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindítását, ám csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján.

Beszámolt arról a kormánydöntésről, hogy a honvédség fertőtleníti az idősotthonokat.

A miniszter közölte, hogy március 11. óta 51 ezerrel nőtt a regisztrált álláskeresők száma.

Egy érettségivel kapcsolatos kérdésre Gulyás Gergely azt mondta, a vírus – vakcina hiányában – nem szüntethető meg, a cél a lassítás volt, ezért hozták meg a korlátozó intézkedéseket. Május 3-ra a kórházak felkészülnek a tömeges betegségekre. Május 4-től tehát biztonságos az érettségi lebonyolítása.

A kormány felhatalmazta Maruzsa Zoltán államtitkárt, tárgyaljon az érintettekkel, hogy a kabinet megismerje a véleményeket, és ha az államtitkár ezt követően úgy dönt, 1-2 héttel tolhatják az érettségit. Gulyás Gergely azt is mondta, ha most lenne érettségiző, azt választaná, hogy hamar túl legyen rajta.




 

VIDEÓ:

Kormányinfó – a koronavírus-helyzetről is tájékoztatnak

Kormányinfó – a koronavírus-helyzetről is tájékoztatnak

Közzétette: Szeretlek Magyarország – 2020. április 23., csütörtök

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?