Belföld, Hírek

ATV: a 320 ezret is meghaladja a munkanélküliek száma Magyarországon

A leginkább sérülékeny ágazatokban van a sérülékeny lakossági hitelállomány mintegy 60 százaléka.

 

 

 

 

 




Az ATV Híradó birtokába jutott egy írás, melyben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkárság szerint már a 320 ezret is meghaladja a munkájukat elvesztettek száma Magyarországon.

Március 30. és április 12. között 11.960 fővel 320.624-re növekedett a munkanélküliek száma.

Egyhetedük 25 év alatti, egyötödük 55 éves vagy idősebb. A fele középfokú végzettségű, a diplomások aránya 6,2 százalék. Az állást keresők között megugrott az eddig a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban dolgozók száma.

Az egyetlen racionális megoldás a bankok részéről a jelenlegi járványhelyzetben a hitelezés – mondta Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Portfólió online konferenciáján kedden. „Most a bankrendszeren a sor” – összegezte.

Az MNB felmérése szerint a koronavírus-járvány egyszerre okozott keresleti és kínálati sokkot, ami a bankrendszer összes, lakossági és vállalati ügyfelére ki fog hatni. A hitelezés a kulcs a védekezésben és az újraindításban – szögezte le ismét Nagy Márton.

A jegybank felmérése szerint a vállalatok 63 százaléka fennakadásokat tapasztalt az ellátási láncban a járvány kitörését követően.

A cégek 58 százaléka két héten belül a termelés vagy a szolgáltatás leállásával reagált. A cégek 9 százaléka mondta, hogy fizetési késedelembe fog esni, a cégek 33 százaléka beruházás elhalasztást tervez, 30 százalék leépítésben gondolkodik – ismertette.

 




 

Az MNB adatai szerint a válság által leginkább érintett szektorok hitelállománya hét-nyolcszáz milliárd forintot tesz ki. A cégek felénél felmerült likviditási nehézség, nagyobb részük hónapon belüli fizetési nehézséggel szembesülhet a felmérésük szerint.

A vállalatok leginkább a tartalékok felhasználásával és HR optimalizálással kezelik a helyzetet, a munkanélküliséget nem lehet elkerülni.

A háztartási szektorban a munkanélküliség gyors emelkedését prognosztizálja az MNB, ahogy a kormány is. Míg a munkaerőpiac kínálata egyszerre gyorsan emelkedik, a helyreállítási fázis négyszer ennyire hosszú lehet az eddigi tapasztalatok alapján.

Ugyanakkor a munkahelykeresés elindult már most a keresési adatok alapján. A leginkább sérülékeny ágazatokban van a sérülékeny lakossági hitelállomány mintegy 60 százaléka.

A törlesztési moratóriumról leszögezte: azzal az ügyfelek jól járnak, a bankok viszont veszteséget fognak elkönyvelni. Sok különböző eset van, a rendszer rugalmas, ahhoz a bankoknak „kutya kötelessége” alkalmazkodni – fogalmazott az MNB alelnöke.

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?