Külföld

Atombunkereikbe menekülnek a világ leggazdagabb emberei Új-Zélandon

A szigetország az utóbbi években nagyon népszerű lett azoknak a gazdagoknak a körében, akik az apokalipszis elől menekülnének.

 

 

 

 

 




 

A közösségi médiának hála bőven értesül róla mindenki, hogyan viselik a hírességek és a szupergazdagok az áldatlan járványállapotot. Legtöbbjük villájukba, kastélyukba vagy egyéb fényűző rezidenciájukba húzódva éli az elszigetelés heteit, hónapjait, az igazán tehetősek közül néhányan szuperjachtjaikra vonulva gyakorolják a social distancinget.

Van azonban a mérhetetlenül gazdagoknak egy olyan csoportja, akik tudatosan készültek az apokalipszis napjaira, és ott vettek szuperbiztos bunkert maguknak, ahol szinte paradicsoma van ezeknek az építményeknek: Új-Zélandon – írja a Daily Mail.

A szigetállamban akkor nőtt meg az igény a bunkerek iránt, amikor Sam Altman, az Y Combinator nevű cég alapítója (nem mellesleg a Szilícium-völgy egyik ismert arca, és az egyik legsikeresebb techbefektető) egy interjúban elmondta, hogy vészhelyzet esetén Új-Zélandra menekülne egy bunkerbe. Ez az egyszerű kijelentés olyan port kavart, hogy a szigetország hirtelen kifejezetten népszerű lett nemcsak a Gyűrűk ura rajongói között, hanem a menekülni vágyó gazdagok szemében is. Sőt, vannak cégek, akik kifejezetten erre szakosodnak: a Rising S Co. például több milliomosnak is épített már föld alatti bunkert.

A megrendelők közé jellemzően a Szilícium-völgy tehetősebb üzletemberei tartoznak. Ők még azelőtt hagyták el az országot és költöztek be bunkereikbe, hogy március 16-án lezárták volna a határokat.

Nem árt azonban előzetesen lecsekkolni a bunkert, hogy ne akkor lepődjünk meg, amikor először megérkezünk: ezt mutatják a cég tapasztalatai is. Nemrég ugyanis befutott hozzájuk egy kissé ideges hívás, miszerint az illető nem tudja, hogy kell bejutni a bunkerébe.

 

 

 




 

 

 

A meg nem nevezett férfi egyébként egy New York-i üzletember, és azelőtt sosem használta a bunkert, fogalma sem volt arról, hogy kell bejutni.

Az ügyfélszolgálatnál még érdeklődött arról is, hogyan működik a melegvíz és az áram, illetve kell-e plusz légtisztítóberendezést szerelnie. Végül sikerült bejutnia, a cég egyik menedzsere szerint még mindig ott van.

A texasi székhelyű cég egyébként Új-Zéland-szerte épít bunkereket, amelyek iránt az utóbbi években növekedett meg a kereslet a milliomosok és milliárdosok közt. Az Egyesült Államokban megtervezett építményeket hajókon szállítják ki a szigetországba, elsősorban Hamilton, Hanmer Springs és Wanaka területére. A Rising S Co. az utóbbi pár évben összesen tíz bunkert épített.

Az átlagmodell 3 millió dollárba kerül, ám ha különféle extrákat és kiegészítőket szeretne hozzá a tulajdonos, akár 8 millióig is felmehet egy bunker ára.

A cég által épített alapmodell 22 ember számára nyújt menedéket, három nagy hálószobája van, helyet kapott benne egy úszómedence, fitneszterem és szauna is.

Reid Hoffman, a LinkedIn egyik társalapítója például azt nyilatkozta a The New Yorker-nek, hogy bizonyos körökben ha annyit mond az ember, hogy „házat veszek Új-Zélandon”, az egyértelműen annyit jelent, hogy bebiztosítod magad az apokalipszisre és bunkert építtetsz.

 

 




 

Persze van olyan, aki máshogy oldja meg: Peter Thiel, a PayPal társalapítója például 4,7 milliós queenstowni házához építtetett hozzá egy saját pánikszobát pont az ilyen esetekre. Azt nem lehet tudni, hogy most használja-e. Mellette vannak olyanok, akiknek nem is kell pánikszoba, elég Új-Zéland: Mihai Dinulescu vállalkozó például feleségével San Francisco-i életüket hátrahagyva menekültek Új-Zélandra, ők egy bunkermentes, de minden luxussal ellátott házat bérelnek a járvány végéig Waiheke szigetén. Az üzletember azonban itt sem tétlenkedik: az Ao Air nevű helyi cégnek segít maszkokat gyártani.

Nem is olyan meglepő, hogy a milliomosok ide menekülnek a járvány elől, ugyanis Új-Zéland kifejezetten jól áll a koronavírus elleni harc terén: 1105 igazolt betegük és 12 halálesetük van, ráadásul a szakértők szerint már túl vannak a csúcson.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?