Belföld, Hírek

Pofátlanul magas áron kínálta a csirkét: megbírságolták a Lehet téri hentest

2800 forintért árulta a csirke kilóját, most 300 ezer forintos bírságot kapott.

 

 

 




 

Korábban a Blikk is írt róla, hogy egy élelmes hentes – kihasználva a koronavírus-járvány okozta pánikhangulatot – durván megemelte a csirke árát, így 2800 forintos áron kínált egy kiló csirkemellet a Lehel téri piacon található üzletében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére a fogyasztóvédelem munkatársai ellenőrzést hajtottak végre a Lehel és a Fővám téri piacokon március 18-án – írja a 24.hu.

A vizsgálat során elemezték azokat az interneten villámgyorsan végigsöprő képeket, amelyek tanúsítják, hogy a hentes jóval a piaci áron felül kínálta a csirkehúst. Az ellenőrzések során más üzletekben nem találtak hasonló mértékű túlárazásokat, így a fogyasztóvédelmi hatóság a hentessel szemben eljárást indított, majd 300 ezer forintra bírságolta.

A fogyasztóvédelem munkatársai a járvány ideje alatt kiemelt hangsúlyt fektetnek a kereskedelmi visszaélésekre, hogy ezzel is segítsék a fogyasztókban a kételyek és aggodalmak eloszlatását. A hatóság rendszeresen tart helyszíni szemléket is, április elejéig mintegy 700 üzletet vizsgáltak át, és 70 esetben indítottak eljárást árfeltüntetési jogsértések miatt.

 




 

A hentes esetéhez hasonlóan többek figyelmét felkeltette egy vecsési autómosó tulajdonosának a botránya is, aki történetesen 15 ezer forintért hirdetett koronavírus elleni autómosást/-fertőtlenítést. A hatóság ebben az esetben is eljárást indított a vállalkozó ellen, akit végül arra köteleztek, hogy a jövőben valós dokumentumokkal alátámasztható állításokat közöljön a marketingtevékenysége során.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma a fertőtlenítőszereket is folyamatosan vizsgálja: eddig összesen 69 féle kézfertőtlenítőt, antibakteriális szappant, folyékony szappant és tusfürdőt, felületfertőtlenítőt ellenőriztek. Sikerült kideríteniük, hogy két webshopban kapható kézfertőtlenítő teljesen hatástalan, míg az egyik termék esetén még az is felmerült, hogy annak gyártása illegális eredetű. A hatóság ez ügyben is vizsgálatot indított a rendőrség bevonásával, és feltérképezték, hogy a csalás mögött egy kőbányai banda áll, akiknek a tagjai 22 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek.

 

 

 

 

forrás: blikk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?