Belföld, Hírek

Egymilliárdot foglalt le a NAV a bűnszervezettől

Egy munkaerő-kölcsönzésben érdekelt dunántúli bűnszervezetnél egymilliárd forint értékben biztosított készpénzt, luxusautókat, ingatlanokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A fényűző körülmények között élő bűnözők a munkavállalók után fizetendő közterheket csalták el, csaknem kétmilliárd forint kárt okozva a költségvetésnek.

 

 

 

 

 




A cégháló nagyvállalatoknak, autóipari beszállító multiknak közvetített munkaerőt. A több száz munkavállaló után azonban nem fizették az adókat és járulékokat, noha megrendelőiktől megkapták a közvetített munkaerő teljes bérköltségét, illetve a közvetítői díjat is.

A csalásban részt vevő társaságok első körben hamis adóbevallásokat nyújtottak be, majd miután utólag bevallották a fizetendő közterheket, hátrahagyták a vagyontalan, tetemes adótartozással rendelkező cégeket. Ezzel a módszerrel kétmilliárd forint kárt okoztak a költségvetésnek – adta hírül a NAV.

A szervezet felszámolására a NAV nyomozói IT-szakemberek és járőrök bevonásával összesen 28 helyszínen tartottak kutatásokat és lefoglalásokat, tanúkat és gyanúsítottakat hallgattak ki. A NAV Fejér, valamint Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságainak revizorai ezzel egyidejűleg a megrendelő cégeknél is vizsgálódtak, ahol a közvetített dolgozókat nyilatkoztatták.

 




 

Az akciót a Terrorelhárítási Központ (TEK) is támogatta. A bűnbanda fejét a TEK műveleti egysége fogta el Fejér megyei otthonában. Őt gyanúsítotti kihallgatása után a NAV nyomozói őrizetbe is vették. Az eljárásban feltárt információk alapján a férfival szemben szexuális bűncselekmény gyanúja is felmerült, ezért a NAV az illetékes hatóságokat is értesítette.

A szervezet vezetői luxusszínvonalon éltek, a bűncselekményekből felhalmozott vagyont egzotikus utazásokra, drága autókra költötték, de különleges műkincseket, nagy értékű könyvritkaságokat, illetve érme- és bélyeggyűjteményeket is vásároltak. A NAV csaknem egymilliárd forint értékben tudott bankszámlákat, ingatlanokat és követeléseket zárolni, továbbá több száz millió forint készpénzt valamint luxusautókat is foglalt a bűnözőktől a költségvetést ért kár megtérítésére.

A NAV két főt vett őrizetbe, az ő letartóztatásukat a Budapesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte. A nyomozás bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik – olvasható a közleményben.

 

 

 

 

forrás: napi.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?