Hírek, Külföld

Patakokban folyik a tej, amit nem tudnak eladni az iskolák és az éttermek bezárása miatt

A karantén miatt őrületes felvásárlási láz kerítette hatalmába az embereket, az amerikai tejipar mégsem tud mit kezdeni a farmerek által beszállított őrületes mennyiségű tejjel, amit a termelők így kénytelenek egyszerűen kiönteni. Fejni muszáj, az éttermek és iskolák bezárása miatt viszont jóval kevesebb tej fogy, mint korábban.

 

 

 




 

Igény pedig lenne rá, de nem mindegy, hogy milyen kiszerelésben: azok az üzemek, ahol eddig a közétkeztetést vagy az éttermeket látták el, nem tudnak hirtelen átállni a lakosság számára történő termelésre. A logisztika és a csomagolás is bonyolult, de Kara O’Connor, egy wisconsini gazdálkodókat képviselő egyesület szóvivője szerint azt nem is lehet elvárni senkitől, hogy miután eddig huszonöt kilós tömbökben szállította a sajtot a menzákra, hirtelen át tudjon állni a húsz dekás csomagokra.

Nem boldogok a sajtkészítők

Az Egyesült Államokban az élelmiszerre szánt pénz felét az éttermekben költötték el a vásárlók, de miután rengeteg étterem bezárt, a fogyasztók figyelme inkább a kiskereskedelem felé fordult – viszont a sajtok és vajak boltba szánt előállításához millió dolláros beruházások szükségesek, az eddig eladott tejtermékekkel a bezárt konyhák sem tudnak mit kezdeni. Jeff Schwager, a Sartori Cheese vezérigazgatója szerint a visszaküldött termékeket is ki kell dobniuk: miután nem lehet tudni, hogy az oda-vissza út során hogyan kezelték a sajtokat, még csak jótékony célokra sem lehet eladományozni őket.

Egy wisconsini farmer szerint már nem tudnak mit kezdeni a tejjel: Ryan Elbe szerint csak az ő gazdaságában naponta több mint százezer liternyi tej megy pocsékba, mert a felvevő üzemeknél tele a raktár, nem vesznek át több tejet.

 

 




 

 

 

A probléma az élelmiszeripar nagy részét érinti a krumplitermesztőktől a húsüzemekig: a termékeik nagy része nagyüzemi felhasználásra készült és nagy kiszerelésű, a gyártósorokat pedig a hasábburgonya esetében ugyanolyan nehéz átállítani kisebb csomagokra, mint a hamburgergyárban.

A sors fintora, hogy éppen tejre akkora igény van az Egyesült Államokban, hogy sok boltban bevezették, hogy egy ember csak két gallon (nagyjából hét és fél liter) tejet vehet egyszerre, mert a pánikszerű felhalmozás hatására a boltok nem győzték kiszolgálni a megnövekedett igényeket – miközben a gazdaságoknak ki kell dobniuk a tejet, amit nem tudnak eladni. O’Connor ezért arra kéri a wisconsini hatóságokat, hogy szüntessék meg a korlátozást.

A termelők kárát a Dairy Farmers of America, az ország legnagyobb tejgazdasági szervezete egyelőre megtéríti, az amerikai kongresszus pedig egy 9,5 milliárd dolláros mentőcsomagot különített el a tejipar megsegítésére.

 

 

 

 

forrás: qubit.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?