Belföld, Hírek

Operatív törzs: már minden magyarországi településen lehet fertőzött

A tünetmentes fertőzöttek száma is magas lehet, ráadásul ők is képesek fertőzni. Többek között ezért sem enyhítenek egyelőre a korlátozó intézkedéseken.

 

 

 

 

 




Vannak olyanok, akik visszatérően megszegik a kijárási korlátozás szabályait, velük szemben helyszíni bírságot és feljelentést kellett alkalmaznia a rendőrségnek – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Lakatos Tibor ezredes hozzátette: a kijárási korlátozások ellenőrzése során a rendőrség 187 esetben figyelmeztetést alkalmazott, több mint 70 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, 162 esetben pedig feljelentést tettek a rendőrök.

Azt is elmondta, hogy a rendőrség a polgárok együttműködésére számít, ezért volt sok a figyelmeztetés, azonban a kijárási korlátozást visszatérően megszegőkkel szemben helyszíni bírságot szabnak ki vagy feljelentést tesznek. Kiemelte: sokszor előfordul, hogy fiatalok gyülekeznek közterületeken. Ezeket a közterületi tartózkodásokat azonban minimálisra kellene csökkenteni.

Az egész ország területén egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma – emelte ki az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília elmondta: az elmúlt 24 órában 585-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma Magyarországon, egy ember meghalt. Az elhunyt szív- és érrendszeri betegségben, anyagcsere-betegségben szenvedett. Vele 21-re emelkedett az elhunytak száma. Hangsúlyozta azt is, hogy a gyógyultak száma is növekszik, ők jelenleg 42-en vannak.

A tisztifőorvos mindenkitől azt kérte, hogy a fertőződés esélyét minden lehetséges módon csökkentsék: ne találkozzanak másokkal, ha mégis, tartsák a másfél méteres távolságot, és csak akkor hagyják el otthonukat, ha feltétlenül szükséges.

Mivel minden megyéből jelentettek már fertőzöttet, azt mondta a tisztifőorvos, hogy akár minden településre is érvényes lehet, hogy Magyarország teljes területén észlelhető már a koronavírus.

Sőt: a regisztrált fertőzötteknél jóval magasabb lehet a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

 

 

 




 

 

 

Az újságírói kérdésekre többek közt azt a választ adta az országos tisztifőorvos, hogy orvosszakmai kérdés, melyik krónikus beteg ellátása tűr halasztást, melyik nem. Szerinte a szakmai iránymutatás alapján az egyes kezelőorvosnak kell döntést hoznia.

A szív- és tüdőkórházakban fekvő betegeket fokozottan védeni kell, kiemelt biztonsági intézkedéssel fogadhatják és kell ellátniuk ezeket a betegeket az érintett intézményeknek.

A Magyarországra érkező egészségügyi eszközök elosztását a betegellátáshoz, az igényekhez igazítják – mondta Müller Cecília.

Arra a kérdésre, hogy mikor tekinthető gyógyultnak egy koronavírusos beteg, azt válaszolta, hogy ha tünetmentes, akkor nem kezelik kórházban, de a 14 napos karantén, önmegfigyeléssel még a tünetmentes esetekben is fontos. A kórházi kezelés után is két hét önmegfigyelést javasolnak, nehogy visszaesés legyen. Ha a harmadik tesztvizsgálat már negatív, általában ez után tekinthető gyógyultnak valaki.

Egy másik kérdésre elmondta, hogy az asztma is kockázati tényezőnek számít.

Az utcai maszk viselése saját választás szerinte, ha valaki beteg, akkor maradjon otthon, de ha mégis el kell mennie, akkor a beteg ember viseljen maszkot, mert akkor nem tudja átadni a fertőzést cseppfertőzéssel.

Jelenleg is folyamatban van hazai gyártású védőfelszerelések gyártása, de tervezik a kapacitások bővítését – mondta egy kérdésre válaszolva Lakatos Tibor.

Az árakkal kapcsolatban az hangzott el, hogy bizonyos fokig szabályozhatóak az árak, de azt is figyelembe kell venni, hogy a világpiacon is jelentősen drágultak a gyógyászati termékek, védőeszközök és az alapanyagok is. Zajlanak a fogyasztóvédelmi ellenőrzések azért, hogy az embereket ne verjék át csaló árakkal.

Lakatos Tibor szerint egyelőre nem fognak tudni enyhíteni a kijárási és más szabályokon, sőt, ha bizonyos helyeken, településeken, ahol gócpont alakul ki, ott tovább szigorítanak a kijárási korlátozásokon, illetve a hatósági utasításokon.

Azt is mondta, hogy a kórházak egyheti tartalékkészlettel rendelkeznek és folyamatosan ellátják őket eszközökkel. A védelmi bizottságok koordinációs feladatot látnak el a járványügyi védekezésben.

Egy kérdésre elhangzott, hogy olyan komoly hiányosságot, ami az ellátást veszélyeztette volna, nem jelentett egyetlen kórházparancsnok sem.

 

 

 

 

 

Az operatív törzs sajtótájékoztatója (2020. ápr.2.)

Közzétette: Magyarország Kormánya – 2020. április 2., csütörtök

 

 

 

 

 

forrás: szeretlekmagyarorszag.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?