Belföld, Érdekes, Hírek

Felcsillant a remény – Magyarországon rengeteg van egy anyagból, ami hatásos lehet a koronavírus ellen

A koronavírus-járvány elleni harcban remélhetőleg hatásos lehet a hidroxiklorokin-szulfát, amiből Magyarországon rengeteg van. Az Alkaloida Zrt. birtokában lévő alapanyagból közel 2,2 millió fertőzött kezeléséhez szükséges gyógyszert áll módunkban előállítani.

 

 

 

 

 




A cégnek négy tonna áll rendelkezésére az anyagból, aminek kivételét a kormány is megtiltotta, ugyanis a koronavírus terápiában való használhatóságáról rendkívül biztató kísérletekről számoltak be.

 




 

Egy maláriaellenes hatóanyagról van szó, amit jelenleg sem egyedi importtal, sem pedig gyógyszerkészítményként nem lehet beszerezni. A mennyiség, ami rendelkezésre áll, elegendő lenne 20 millió 200 milligrammos tabletta gyártásához, ez pedig több mint 2,2 millió koronavírussal megfertőződött beteg kezelésre lenne elég.

 




Az exporttilalom a határozat szerint hat hónapra szól, erről pedig az Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján tájékozódhatunk.

1927-ben Kabay János, gyógyszerész alapította az Alkaloida Zrt-t, amelynek 2005 óta az indiai székhelyű SUN Pharmaceutical Industrial Ltd. a többségi tulajdonosa. A vállalat fő profilja a gyógyszer hatóanyagok, a gyógyszerek gyártása és azok értékesítése mind a hazai, mind pedig a külföldi piacokon.

 

 

 

 

 

forrás: vilagunk.hu



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?