Belföld, Hírek

Koronavírus: Magyarországot kivéve minden európai állam közöl területi adatokat

Nálunk nem közlik az állami szervek, hogy melyik településeken élnek a fertőzöttek, illetve a betegek.

 

 

 

 

 




Az összes európai ország közöl területi adatokat a koronavírusos betegekről, kivéve Magyarországot – írja a 444.

Az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos azzal indokolta, hogy nem látni területekre lebontott adatokat (mint például Olaszországban), hogy sértené a betegek személyiségi jogait, és nem biztos, hogy jó lenne, ha lekövethető lenne egy beteg.

Ezzel szemben az összes európai uniós országban – sőt, unión kívüli államokban is – településre, de legalább megyére vagy tartományra lebontva közlik a koronavírusos adatokat, és ezeket naponta frissítik.

„Az egészen apró területű országokat nem számítva mindenhol közzéteszik a területi adatokat, csak nálunk nem árulják el az állami szervek, hogy mely településeken éltek a betegek” – írja a 444.

 




 

Az olaszországi tájékoztatás:

Ausztria egészségügyi minisztériumának koronavírusról szóló oldalán a címlapon olvashatók a legfrissebb területi adatok, a horvátországi eseteket megyékre lebontva ismertetik. Románia vasárnapig minden betegről közölte, hogy melyik megyében él, férfi vagy nő, és azt is, mennyi idős. Hétfőtől ennyire részletes adatokat már nem közölnek, de a megyéket továbbra is nyilvánosságra hozzák.

A lengyel kormány koronavírussal kapcsolatos honlapján az ország térképén kattintva lehet tájékozódni az esetekről, járási szinten.

A finn kormány nem megyénként, hanem a területileg illetékes nagy kórházak hatáskörei alapján ad ki naponta frissülő információkat a betegek földrajzi helyzetéről, finn, svéd és angol nyelven is.

 

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?