Belföld

A koronavírus miatt szabadulnának meg a falu egyetlen gólyafészkétől a lakosok

Márton András madármentő elmagyarázta, miért nem kell tartani attól, hogy a hazatérő gólyák és a fecskék magukkal hozzák a kórt.

 

 

 

 




Az egyre több országban megjelenő és rohamosan terjedő koronavírustól Magyarországon is egyre inkább tartanak az emberek. Jól példázza ezt az, hogy miután kiderült, hogy Észak-Olaszországban is több gócpontja alakult ki a vírusnak, hétközben több nagy hiper- és szupermarketben is elkezdték felvásárolni a tartós élelmiszereket.

Egy Somogy megyei településen viszont egészen más miatt aggódnak: attól tartanak, hogy a telelésből hazatérő gólyák magukkal hozzák a koronavírust vagy más fertőzést, ezért leszednék a falu egyetlen gólyafészkét, ami a játszótér közelében van.

Márton András, az ismert dömösi madármentő a Sokszínű Vidéknek mesélte el a döbbenetes kérést, amivel hozzá és társaihoz fordultak. Szerinte ijesztő, hogy az emberek a fokozódó pánik miatt képesek lennének leszedetni egy gólyafészket.

 

 

 

 

„A sorok között ugyanazt az esztelen, zsigeri pánikot, a nem kontrollálható rettegést olvastam, ami miatt a rémült emberek üresre vásárolták az elmúlt napokban a boltok polcait, hogy legyen otthon mit enni, mert itt a világvége. Írtam egy részletes, magyarázó és remélem megnyugtató választ a somogyiaknak, hogy nyugalom: a gólya nem hoz koronavírust, de mást sem. Nem lesz a gyerekeknek semmi baja a játszótéren sem gólyától, sem fecskétől, sem más vonuló madártól. Nem kell tőlük félni, a fészkeiket nem kell leverni a pánik miatt. Meg egyébként se” – mondta Márton András.

Azt is hangsúlyozta, hogy a gólyák és a fecskék Afrikából jönnek vissza, nem Kínából vagy azokból a távol-keleti országokból, ahonnan a vírus elindult. Ráadásul a madarak útja hosszú hetekig tart, és ha bármelyik meg is betegedne útközben bármilyen betegségben (de nem koronavírusban), akkor az állat annyira legyengülne, hogy esélye sem lenne hazajutni, már útközben elpusztulna. „A lappangási idő messze rövidebb, mint az ő vonulási idejük” – mondta.

A szakember hozzátette, hogy még nem hallott olyan esetről, hogy gólyától vagy fecskétől bármilyen betegséget kapott volna el az ember, attól pedig pláne nem kell tartani, hogy koronavírust hordoznak.

 

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?