Belföld, Hírek

Felháborító: gombostűvel teletűzdelt szalonnadarabokat szórtak szét a vakok és gyengénlátók irodája előtt – Veszélyben a vakvezető kutyák

Az emberi kegyetlenség nem ismer határokat: ismét mérgezett falatokat helyeztek ki Szolnokon, ezúttal a Zagyva-parton. A halálos falatok az összes kutyát veszélybe sodorhatják, még a kiképzett vakvezető kutyákat is, hiszen a jól kinéző, ám mérgezett csemegének még ők is nehezen tudnak ellenállni.

 

 

 

 




 

Nemrég a Vakok és Gyengénlátók Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Egyesületének Móra Ferenc úti irodája előtt is szórtak szét gombostűvel teletűzdelt szalonnadarabokat – írja a Szoljon.hu.

„Egy kutyát sétáltató fiatal jelezte egyesületünknek, hogy talált ilyen falatokat. Figyelmeztettük a kollégákat, a Facebook-oldalunkon is közzétettük, hogy vigyázzanak” – mondta Pesti Zoltánné elnök. majd hozzátette: sokan megosztották a posztot, mivel nagy felháborodást keltett ez a minősíthetetlen cselekedet. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy vakvezető kutya is elcsábulhat, amely kutya értéke 2,5 millió forint. Nagyon kevés is van belőlük, így ha elpusztul egy ilyen eb, az a látássérült gazdának nagyon komoly veszteség.

Egyébként Pesti Zoltánné szerint nem is feltétlenül ellenük irányult a támadás, hanem a közeli parkban található kutyafuttató miatt háborodhatott fel valaki. Természetesen ez nem nyugtat meg senkit, főleg, hogy a Móra úti irodába gyakran mennek látássérültek a kutyáikkel, sőz, az egyesületnél is tevékenykedik két kutyás kolléga.

 

 

Lukács Ágota imádja a labradorját, amellyel már régóta dolgozik együtt, s amit igyekszik megóvni a támadásoktól, de – mint mondja – nagyon nehéz.

„Nagyon vigyázunk, hogy ne történjen semmi baj. A vakvezetők között is akad ‘zabagép’, és a kutya az csak kutya, elcsábulhat. Ezért mi pont olyankor szoktunk szájkosarat tenni a kutyánkra, amikor mások nem: amikor parkokban szabadon engedjük őket szaladgálni. Mi nem látjuk, ha szaglászni kezd a földön, nem vesszük észre, ha felvesz valamit, nem tudunk rászólni, mint a látó gazdák. Amikor egy vakvezető kutya dolgozik, olyankor működik a kontroll, ilyenkor nagyon kicsi eséllyel szed föl valami falatot, és a hámfogón keresztül érzékelni is lehet, ha lehajtja a fejét, ilyenkor rá tudunk szólni. Szabadon azonban ugyanannyi esélye van, hogy bekap valamit, mint bármely más kutya esetén” – világított rá a helyzetre Ágota, aki egyébként a környéken nem is engedi szabadon a segítő kutyusát, Vacakot.

 

 

 

forrás



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?