Életmód

12 hétköznapi dolog, amire jobb, ha nem is költesz pénzt

Minden alkalommal, amikor egy terméket vagy szolgáltatást vásárolsz, fizetned kell a szállításért, a reklámozásért, sőt olykor az adóért is. A kezdeti költségek 100% -os felárát a legtöbb kiskereskedő normálisnak tartja, viszont vannak dolgok, amik bizony indokolatlanul is drágák, ilyen például a moziban kapható pattogatott kukorica vagy a nyomtatópatron. A mostani posztunkban arról mesélünk, hogy mikre nem kellene pénzt költeni, mert a valóságban sokkal magasabb árat fizetsz érte, mint gondolnád.

 

 

 

1, Repülőtéren fogyasztott italok

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy a repülőtereken kapható italok, kávék akár 200-300%-kal is drágábbak lehetnek. Ezt azért engedhetik meg maguknak az ott működő büfék és vendéglátó egységek, mert tisztában vannak vele, hogy a várakozó utasok nem tudnak máshova menni, ezért kénytelenek ott fogyasztani. A tapasztalt világjárók viszont nemes egyszerűséggel fognak egy üres palackot és megtölti vízzel.

2, Ismert karakterek, figurák LEGO-ból

A LEGO több olyan figurát is gyárt, mely a népszerű filmek és videojátékok karaktereit ábrázolja, például a Harry Pottert, a Csillagok Háborúja rohamosztagosait, vagy épp a Minecraft karaktereit. Viszont ezek a játékok 25%-kal drágábbak, mint egy sima hagyományos LEGO. Ez azért van, mert a gyártónak licenc kamatot kell fizetni a szerzői jog miatt, így muszáj beleépítenie azt az árába.

3, Nyomtatófesték

Azok a cégek, melyek nyomtatók eladásával foglalkoznak, felépítettek egy remek kis marketingstratégiát. A gépeket olcsón értékesítik, a bele való tonert, patront viszont 300%-kal drágábban adják. Pontosan ebből kifolyólag mondják azt, hogy nem érdemes otthonra nyomtatót venni, mert nagyon sokat fognak költeni festékre. A vállalatok is úgy próbálják ezt kivédeni, hogy nagy méretű, ipari nyomtatókat vásárolnak vagy bérelnek. A nyomtatóba való festék a világ egyik legdrágább folyadéka.



4, Fehérítő fogkrém

A fogkrém előállítása technológiailag nem egy bonyolult folyamat. A drága fogkrém sem különbözik az olcsótól, így nem érdemes nagy csodát várni tőle. A fogorvosok úgy gondolják, hogy a sok drága fogkrém megvásárlása helyett az embereknek inkább gyakrabban kellene fogászati vizsgálaton és komplett szájhigiéniai eljáráson részt venni. A legoptimálisabb, ha évente kétszer elmész a fogorvoshoz.

5, Matracok

Statisztikai adatok alapján, nem jó befektetés a legdrágább matracot megvásárolni, mert az értékesítők akár 50%-kal drágábban adhatják őket. Sokan nem tudják, hogy minél drágább egy matrac, annál többe kerül majd becsomagolni és kiszállítani. Egyes közgazdászok szerint, a matrac árulás sokkal jövedelmezőbb, mint az élelmiszer értékesítés.

6, Húskészítmények a szupermarketekben

Nem is gondolnánk, de a szupermarketekben kapható húsok ára, magába foglalja a munkavállaló fizetését is, akik a pultban állnak és kiszolgálnak. Sajnos azonban az ott kapható húsok hamar elveszítik a forgalmazható állapotukat. A munkavállalók megpróbálják kicsit feltornázni ezt, ezért a darált húshoz szóját és zsírt adnak, ám ez rontja az étel ízét.

7, Pattogatott kukorica a mozikban

Mivel a mozik nem igazán keresnek pénzt a vetített filmeken, hiszen a profit jelentős részét a gyártó kapja, ezért kénytelenek voltak valamit kitalálni annak érdekében, hogy ne menjenek csődbe. Ennek tükrében megnövelték a büfében kapható ételek és italok árát, amik a bevétel 40%-át teszik ki.

8, Pisztácia

A pisztácia egy rendkívül drága dióféle, melynek ára évről évre magasabb, emiatt pedig az emberek nem keresik annyira. Ez azért van, mert a pisztácia fa csak bizonyos területeken nő, és csak évente egyszer hoz gyümölcsöt. A kézi feldolgozás és a szállítás szintén hozzájárul az árhoz.

9, Hagyományos könyvek

A hagyományos, papírból készült könyvek költsége nem annyira magas, mint gondoljuk. Egy keménykötésű könyv nyomtatásánál a gyártó kb. 1000 forintot költ, viszont mi ennél jóval magasabb áron vásároljuk meg. Egy új könyv vásárlásakor nemcsak a szerzőnek fizetünk, hanem annak java része a kiadóhoz kerül, aki tisztességes pénzt fektetett a jogok megvásárlására, szerkesztésére, fordítására és az író piaci hirdetésére

Az e-bookok viszont jóval olcsóbbak, mint a hagyományos könyvek, arról nem is beszélve, hogy vannak online, ingyenesen letölthető könyvek is.

 

 

 

 

 

10, Divatos digitális készülékek

A forgalmazók szándékosan népszerűsítik a technológiai eszközök legújabb modelljeit, mellyel egy élmény mondjuk a kávéfőzés. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a régi kávéfőző rossz, vagy kevesebbet tud, sőt előfordul olyan, hogy strapabíróbbak, mint az újak. Sajnos a reklámok arra késztetnek minket, hogy egyre több készüléket vásároljunk, amik leginkább a polcokon porosodnak. Ez 100%-os pénzkidobás.

11, Pohár víz az étteremben

Sokan úgy gondolják, hogy az éttermekben kapható bor, jóval drágább, mint bárhol máshol ezért az emberek inkább ásványvizet rendelnek. Az éttermek viszont ennél rafináltabbak, hiszen nem akarnak emiatt pénzt veszíteni, így megemelték az ásványvize árát. A vendégek persze abban a hitben vannak, hogy pénzt takarítottak meg, de a valóságban háromszoros árat fizettek érte.

12, Egészségügyi betétek

A legtöbb nő manapság jobban kedveli a menstruációs csészéket, mint a hagyományos egészségügyi betéteket, mert nemcsak kényelmesebbek, hanem olcsóbbak is. Persze ennek ára függ a márkától illetve a boltoktól is. Az egészségügyi betétek sajnos nem kímélik a környezetet, ezért sem szeretik már annyira a nők.

forrás




VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?