Érdekes, Film

Kísérteties a hasonlóság: megjósolhatta a koronavírus-járványt egy 2011-es amerikai film

A Fertőzésben szintén egy denevér a vírusgazda, és Kínából indulva terjed el az egész világon a halálos kór.

 

 

 

 




Már 25 halálos áldozata és 830 fertőzöttje van a vuhani állatpiacról indult koronavírusnak. A fertőzést már kimutatták több ázsiai országon kívül Ausztráliában, az Egyesült Államokban és néhány európai országban is vannak már gyanús esetek.

Közben a Fertőzés (Contagion) című amerikai film rajongói rámutattak: szinte pontosan ugyanaz történik most a való é etben, mint a 2011-es filmben – írja a Daily Mail.

Steven Soderbergh filmjében a 2003-as SARS-járványt dolgozta fel, csak a rendező a fikcióhoz egy még halálosabb, még gyorsabban terjedő vírust talált ki.

A történet pedig végeredményben szinte teljesen megegyezik a néhány hete Kínában felbukkant koronavírus elterjedésével.

A filmben egy denevér fertőz meg véletlenül egy kismalacot, amit egy hongkongi étteremben készítenek el. A vacsora elkészítése közben egy közös fotó kedvéért a szakács kezet fog az egyik vendéggel, így lesz a vírus első számú hordozója egy minnesotai családanya (Gwyneth Paltrow). Ő terjeszti el pillanatok alatt többnyire érintéssel a veszélyes kórt, ami napok alatt – elsősorban az utazások miatt – az egész világon szinte mindenhol felüti a fejét.

 

 




 

 

A Fertőzésben van is, és nincs is happy end: elkészül az oltóanyag, ami védetté teszi az embereket a betegség ellen, viszont mire idáig eljutunk, emberek tízmilliói halnak meg a gyors lefolyású, kezdetben leginkább az influenzára hasonlító vírus miatt.

A Twitteren egyre több olyan poszt jelenik meg, amiben a posztolók a film és a valóság közötti döbbenetes hasonlóságról írnak. Akad olyan, aki azt írja, hogy most olvasott a koronavírusról és azonnal beugrott neki a kilenc évvel ezelőtti film.

 

 

Közben a Netflixen kedden megjelent egy hatrészes dokusorozat, ami szintén hasonló témát dolgoz fel. A Pandémia a streaming-szolgáltató honlapja szerint bemutatja az influenza elleni háború frontvonalában küzdő hősöket és erőfeszítéseiket, amelyeket a következő világjárvány kitörése ellen tesznek.

 

 

 

 

 

forrás 



VÉLEMÉNY, HOZZÁSZÓLÁS?